Stradivarius de 6 milioane de dolari furat în Milwaukee

Un Stradivarius din 1729 cunoscut pe numele de 'Solomon, Ex-Lambert' la Christie's din New York. (Don Emmert / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
29.01.2014

Instrumentul „nepreţuit”, cu o vechime de 300 de ani, creat de celebrul lutier cremonez Antonio Stradivarius şi evaluat la 6 milioane de dolari, i-a fost furat solistului de la "Milwaukee Symphony Orchestra”.

Victima este Frank Almond, solistul de la "Milwaukee Symphony Orchestra", SUA, care, la sfârşitul unui concert susţinut luni seara la Wisconsin Lutheran College a fost bătut de către un bărbat înarmat cu un pistol, chiar în parcarea instituţiei. Imediat după aceasta, atentatorul i-a luat instrumentul apoi a sărit într-o maşină care-l aştepta, condusă de un complice, relatează Milwaukee Journal Sentinel.

Instrumentul, ca multe dintre capodoperele lui Stradivarius (care în cariera sa a realizat 1.100 de instrumente din care s-au păstrat aproximativ 650) şi ale colegilor săi, Amati şi Guarneri del Gesu, este cunoscut cu numele
celui mai faimos fost propietar. În acest caz este vorba despre vioara cunoscută în cercurile muzicale ca „Lipinski”, construită în 1715 şi încredinţată lui Almond, pe termen nedeterminat, de către proprietarii ei anonimi.

Printre proprietarii anteriori ai instrumentului se află virtuozul Giuseppe Tartini, cunoscut pentru Sonata pentru vioară în sol minor "Il trillo del diavolo" şi violonistul polonez Karol Lipinski.

O altă vioară Stradivarius în valoare de 1,4 milioane de euro, a fost furată în decembrie 2010 la Londra, în timp ce muziciana de origine coreeană Min-Jin Kym, 35 de ani, mânca un sandwich la gara Euston din Londra. Vioara a fost găsită apoi în 2011 în Marea Britanie în stare perfectă. Trei persoane au fost găsite vinovate de furt, dintre care un adult a primit patru ani şi jumătate de închisoare şi un adolescent a fost condamnat la zece luni de închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor