Un premiu pentru curaj şi onestitate în jurnalism şi criza presei
alte articole
Dan Tapalagă, editorialist la Hotnews şi publicist, a fost distins ieri cu Premiul Grupului pentru Dialog Social pentru 2012. Ceremonia de la GDS s-a transformat într-o animată dezbatere despre presa din România cu toate tarele ei: politice, economice şi umane. Concluzia generală a fost că viitorul nu sună bine, ba chiar că vom regreta starea actuală, atât de proastă cum este ea.
Etnologul şi istoricul religiilor Andrei Oişteanu a motivat premiul acordat jurnalistului Dan Tapalagă prin ”modul exemplar şi onest cu care acesta slujeşte statul de drept, valorile democratice şi lupta anticorupţie într-o perioadă marcată de tabloidizare şi manipulări”.
Dan Tapalagă a deplâns şi el starea presei din prezent, afectată de ”manipulare, dezinformare, fugă după rating cu orice preţ, de complicităţi între ziarişti şi politicieni, şantaj, demagogie şi apeluri la naţionalism de doi lei”. În opinia sa, presa ar trebui să fie mai bună decât societatea, chiar dacă mulţi spun că este o oglindă a acesteia.
O altă boală a presei identificată de Tapalagă este destructurarea breslei, în lipsa unor asociaţii puternice ale jurnaliştilor care să le apere drepturile. Pe de altă parte, lipseşte o instanţă care să dea sancţiuni dacă sunt încălcate grav normele deontologice. Acest lucru a fost sesizat şi de raportul Comisiei de la Veneţia şi de un raport OSCE, care denunţă folosirea mass-media în scopuri politice, referindu-se în special la trustul Intact.
Mai mult, ultimul raport de ţară pe MCV a atras în premieră atenţia că prin presa politică se exercită presiuni asupra justiţiei. Beneficiarii acestora sunt patronii de presă, care ”n-au arătat niciodată mai prost”, după cum spune Tapalagă. Aceştia falsifică agenda publică la televiziunile de ştiri în funcţie de interesele lor politice. Ca urmare, presa nu mai serveşte interesului public, ci intereselor unor politicieni.
Toţi participanţii la ceremonie – printre care şi câţiva foşti membri ai CNA precum Dan Grigore sau Şerban Pretor – au deplâns faptul că 97% dintre români se informează de la TV, unde conţinutul este total degradat. Şi fosta şefă a ştirilor TVR, Rodica Culcer a deplâns ”amestecul înfiorător al politicului în presă şi faptul că mogulii transformă televiziunile în organe de propagandă”. În plus, prin închiderea redacţiilor din România ale BBC şi Europa Liberă a fost înlăturat un standard de jurnalism de calitate la care şi alţi jurnalişti se puteau raporta.
Cătălin Tolontan a prognozat că ”în 2013 piaţa de publicitate va fi jumătate din cea din 2012, iar în 2014 vom ajunge la 10%”. În opinia sa, vestea şi mai proastă este că nici online-ul nu va fi profitabil pentru publicaţiile electronice în 2013-2014.
La rândul său, Cătălin Tolontan, redactor-şef la Gazeta Sporturilor, a afirmat că TVR şi Radio România Actualităţi consumă mai multe resurse decât toate celelalte media din România la un loc. ”La TVR costurile sunt publice iar prestaţia e privată. Personal cred că singura soluţie este desfiinţarea instituţiei aşa cum arată ea acum”, a spus Tolontan.
Criza economică şi prăbuşirea pieţei de publicitate
Pe lângă problema politizării, un alt factor care macină presa din România este prăbuşirea veniturilor din publicitate. Aceasta nu se datorează numai crizei economice, care determină companiile să îşi taie mai întâi bugetele de publicitate, ci şi ”distorsionării puternice a pieţei de publicitate şi faptului că agenţiile de publicitate folosesc practici corupte, imorale”, consideră Tapalagă.
La rândul său Cătălin Tolontan a prognozat că ”în 2013 piaţa de publicitate va fi jumătate din cea din 2012, iar în 2014 vom ajunge la 10%”. În opinia sa, vestea şi mai proastă este că nici online-ul nu va fi profitabil pentru publicaţiile electronice în 2013-2014.
Din păcate nici publicul consumator de presă nu arată mai bine. ”Dacă am avea un public mai educat, acesta ar sancţiona cu telecomanda toate ororile de la tv şi poate că şi presa ar arăta altfel”, a concluzionat Dan Tapalagă.