Un nou scandal marca Guvern: documentele pentru licitaţia manualelor digitale postate pe SEAP în noaptea de Paşti
alte articole
Mult contestata licitaţie pentru manualele şcolare digitale a început. După luni de întârziere, documentele pentru licitaţie au fost postate pe SEAP în ajun de Paşti. Dincolo de momentul cel puţin straniu ales de guvern pentru lansarea licitaţiei, întârziată oricum cu peste trei luni, este conţinutul documentelor licitaţiei care, acuză europarlamentarul Cristian Preda, pare să fie mai degrabă aranjament pentru un client pesedist decât licitaţie.
Preda preia părerea editorilor de e-books care acuză că, pe lângă faptul că preţurile pentru manuale sunt foarte mici - 8 lei pe bucată preţul unui Abecedar în format fizic plus digital pe CD/DVD - cifrele de afaceri care se solicită editurilor pentru a se înscrie în licitaţie sunt foarte mari iar condiţiile cerute de minister se vor potrivi mănuşă anumitor firme mari de IT, mai degrabă decât editurilor educaţionale:
"Ca să intri în licitaţie trebuie să fi făcut afaceri grase în trecut, numai 2,5 milioane de euro cifra medie de afaceri pe ultimii 3 ani (asta dacă te înscrii doar la un manual: dacă vrei română mate pentru clasele 1 şi 2, atunci cifra de afaceri trebuie să fie de 6,7 milioane euro). Trebuie să ai ISO 9001 şi, evident, să mai fi făcut şi alte manuale digitale. Chiar dacă aceasta este prima licitaţie de manuale digitale. S-a mai umblat puţin şi pe la condiţiile tehnice, suficient cât să nu-ţi adoarmă suspiciunea. Pe scurt: calea e deschisă mai ales marilor firme de IT, mai puţin editurilor educaţionale", scrie pe contul său de Facebook Paul Balogh de la Read Forward, care, conform Adevărul a produs primul manual digital din România (Lecţia Verde, pentru cursul opţional de Ecologie).
Încă din martie, când Ministerul Educaţiei a publicat calendarul de achiziţie a noilor manuale de clasa I şi a II-a, proiectul a fost privit cu suspiciune de editori, având în vedere termenul foarte scurt acordat acestui proiect: în aprilie urmau să fie prezentate specificaţiile tehnice - ceea ce s-a întâmplat în ajun de Paşti - iar până la începutul lui iunie manualele trebuie să fie gata şi în format clasic, şi în format digital.
"Senzaţia e că totul este făcut din mână, ori este o licitaţie cu dedicaţie sau lucrurile să fie făcute pur şi simplu abramburite, de-a valma", declara în martie Cristian Greşeanu, director editură, reclamând că editurile au la dispoziţie doar 48 de zile pentru a realiza zece manuale, în condiţiile în care specialiştii IT spun ar fi nevoie de cel puţin 3 luni pentru ca manualele să fie realizate la standardele cerute.
Revoltată de cerinţele Ministerului Educaţiei, Uniunea Editorilor a anunţat la finele lui martie că este pregătită să blocheze procedurile de licitaţie.
"Uniunea Editorilor din România (UER) a aflat cu stupoare, în 14 martie 2014, despre apariţia oficială a documentelor prin care sunt deschise procedurile de licitaţie pentru manualele de clasa I şi a II-a. Stupoarea vine din faptul că documentele respective poartă semnătura aprobării ministeriale în data de 22 noiembrie 2013 şi nu au făcut niciodată obiectul unei dezbateri publice. Acest gest vine să confirme lipsa de transparenţă şi de disponibilitate la dialog a MEN", avertiza pe 26 martie Mihail Penescu, preşedintele UER, potrivit unui comunicat remis hotnews.ro.
Mai mult, proiectul de achiziţie a fost întârziat atât de mult încât s-a ajuns "la un calendar absurd în care cadrele didactice au câteva zile la dispoziţie, în luna august, pentru a consulta oferta de manuale aprobate, iar editurile vor trebui să distribuie manualele în 4 zile în toată România, între 11 şi 15 septembrie" mai reclama Penescu.