Ponta: învăţământul obligatoriu pentru copii de la vârstă de 5 ani

Premierul Victor Ponta propune să se facă o dezbatere naţională privind cea mai bună vârsta la care să înceapă învăţământul obligatoriu, arătând că pe plan european şi mondial, se discută ca toţi copiii în vârstă de 5 ani să fie cuprinşi într-un sistem instituţionalizat de educaţie.
Elevi în bănci (Epoch Times România)
Flori Mladin
07.04.2014

Premierul Victor Ponta propune să se facă o dezbatere naţională privind vârsta optimă la care să înceapă învăţământul obligatoriu, arătând că pe plan european şi mondial se discută ca toţi copiii în vârstă de 5 ani să fie cuprinşi într-un sistem instituţionalizat de educaţie.

Victor Ponta a ţinut să precizeze că şi introducerea clasei pregătitoare în învăţământ a iscat la început foarte multe dezbateri în rândul populaţiei şi specialiştilor.

"Astăzi se discută pe plan european, pe plan mondial ca toţi copiii să fie într-un sistem instituţionalizat de educaţie încă de la vârsta de 5 ani şi cred că o asemenea decizie nu trebuie luată doar de Guvern sau de Ministerul Educaţiei. Cred că e o decizie foarte importantă care se referă şi la mentalitatea din România. Ştiţi foarte bine, bunicii sunt obişnuiţi să stea mai mult cu copiii acasă, să-i ţină mai mult. Să facem o dezbatere reală, pentru că, atunci când se ia decizia, nu doar să imităm un sistem european sau de pe plan mondial", a afirmat premierul.

El a mai menţionat că ministrul Educaţiei Remus Pricopie aproape că l-a convins de această necesitate, explicând însă că el personal nu este atins de această limită de vârstă, deoarece fiica sa a împlinit deja şase ani, însă a subliniat că părinţii trebuie să ştie ce vor face cu copiii în viitor.

Declaraţii anterioare ale ministrului Educaţiei

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a anunţat la începutul lunii ianuarie ca anul acesta se va lua o hotărâre dacă grupa mare va fi inclusă în învăţământul obligatoriu în 2015. Acesta a afirmat că Ministerul Educaţiei analizează posibilitatea modificării Legii educaţiei pentru a introduce grupa mare în învăţământul obligatoriu, în sensul ca grupa mare să rămână la grădiniţă, stabilindu-se numai obligativitatea de a merge la grădiniţă. Această prevedere ar urma sa intre în vigoare din septembrie 2015.

Conform opiniei ministrului, în grupa mare de grădiniţă sunt incluşi 98-99% dintre copiii cu vârste între 5 şi 6 ani, urmând a se introduce învăţământul obligatoriu de la cinci ani pentru acel procent de 1-2% dintre copiii care nu merg la grădiniţă.

Remus Pricopie s-a referit la posibilitatea de a introduce obligativitatea grupei mari la grădiniţă încă din luna mai 2014.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, a susţinut că această propunere este corectă şi că trebuie sprijinită, deoarece atunci când un copil intră mai devreme într-un mediu educaţional, şansele sale educaţionale cresc foarte mult.

Totodată, acesta a declarat că studiile de specialitate arată că performanţele şcolare ale unui copil care a fost la grădiniţă cresc cu cca 20% până la 30% faţă de un copil care nu a fost la grădiniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor