Ponta: învăţământul obligatoriu pentru copii de la vârstă de 5 ani
alte articole
Premierul Victor Ponta propune să se facă o dezbatere naţională privind vârsta optimă la care să înceapă învăţământul obligatoriu, arătând că pe plan european şi mondial se discută ca toţi copiii în vârstă de 5 ani să fie cuprinşi într-un sistem instituţionalizat de educaţie.
Victor Ponta a ţinut să precizeze că şi introducerea clasei pregătitoare în învăţământ a iscat la început foarte multe dezbateri în rândul populaţiei şi specialiştilor.
"Astăzi se discută pe plan european, pe plan mondial ca toţi copiii să fie într-un sistem instituţionalizat de educaţie încă de la vârsta de 5 ani şi cred că o asemenea decizie nu trebuie luată doar de Guvern sau de Ministerul Educaţiei. Cred că e o decizie foarte importantă care se referă şi la mentalitatea din România. Ştiţi foarte bine, bunicii sunt obişnuiţi să stea mai mult cu copiii acasă, să-i ţină mai mult. Să facem o dezbatere reală, pentru că, atunci când se ia decizia, nu doar să imităm un sistem european sau de pe plan mondial", a afirmat premierul.
El a mai menţionat că ministrul Educaţiei Remus Pricopie aproape că l-a convins de această necesitate, explicând însă că el personal nu este atins de această limită de vârstă, deoarece fiica sa a împlinit deja şase ani, însă a subliniat că părinţii trebuie să ştie ce vor face cu copiii în viitor.
Declaraţii anterioare ale ministrului Educaţiei
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a anunţat la începutul lunii ianuarie ca anul acesta se va lua o hotărâre dacă grupa mare va fi inclusă în învăţământul obligatoriu în 2015. Acesta a afirmat că Ministerul Educaţiei analizează posibilitatea modificării Legii educaţiei pentru a introduce grupa mare în învăţământul obligatoriu, în sensul ca grupa mare să rămână la grădiniţă, stabilindu-se numai obligativitatea de a merge la grădiniţă. Această prevedere ar urma sa intre în vigoare din septembrie 2015.
Remus Pricopie s-a referit la posibilitatea de a introduce obligativitatea grupei mari la grădiniţă încă din luna mai 2014.
Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, a susţinut că această propunere este corectă şi că trebuie sprijinită, deoarece atunci când un copil intră mai devreme într-un mediu educaţional, şansele sale educaţionale cresc foarte mult.
Totodată, acesta a declarat că studiile de specialitate arată că performanţele şcolare ale unui copil care a fost la grădiniţă cresc cu cca 20% până la 30% faţă de un copil care nu a fost la grădiniţă.