Erdogan acuză poliţia şi procuratura de spionaj în favoarea altor ţări

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat procuratura şi poliţia că spionează în favoarea altor ţări, după publicarea săptămâna trecută a unei noi înregistrări care îl implică într-un scandal de corupţie, scrie ziarul ABC.

'Informaţiile cele mai confidenţiale din ţara mea sunt interceptate şi publicate de spioni care lucrează pentru alte ţări, în timp ce procuratura şi judecătorii rămân indiferenţi în faţa acestei situaţii', a declarat Erdogan într-un discurs rostit săptămâna trecută în provincia Burdur.

'Îl întreb direct pe procurorul general: Pentru ce ţară a făcut aceste interceptări? Întreb şi poliţia şi pe cei implicaţi în acest caz: De ce aţi realizat aceste interceptări?', a spus premierul, citat de ziarul turc Hurriyet.

În ultima înregistrare, cea de-a doua publicată, se presupune că premierul Erdogan îi cere fiului său să refuze, pe motiv că este prea mică, oferta de 10 milioane de dolari făcută de Sitki Ayan, proprietarul companiei Som Petrol, care a obţinut de la guvern fonduri exceptate de impozitare pentru a construi oleoducte din Iran.

'Să nu accepţi. Trebuie să dea atât cât a promis. Dacă nu face aşa, atunci nu trebuie să accepţi (oferta)', spune vocea. 'Şi ceilalţi dau. El de ce nu? Ce crede el că facem cu această afacere? (...) Dar să nu-ţi faci probleme, va cădea în genunchi în faţa noastră', adaugă vocea. Înregistrarea a fost publicată de utilizatorul de Twitter @Haramzadeler, care a scurs pe Internet mai multe înregistrări ale unor înalţi oficiali ai guvernului.

Înregistrarea a fost difuzată la câteva zile distanţă de prima, în care vocea atribuită lui Erdogan îl avertiza pe fiul său să scape de sumele mari de bani, în ziua în care poliţia a lansat ampla operaţiune anticorupţie împotriva guvernului său.

Până în acest moment nu a putut fi confimată autenticitatea înregistrărilor. Săptămâna trecută, numeroase mass-media proguvernamentale au denunţat interceptarea comunicaţiilor a mii de înalţi demnitari ai ţării, alături de politicieni şi oameni de afaceri, la ordinele unor procurori suspectaţi de legături cu influentul cleric musulman Fethullah Gülen.

Tot săptămâna trecută, Consiliul Audiovizual Turc (RTÜK) a obligat postul de televiziune privat Bugün TV să închidă un program de dezbateri sub argumentul că nu cuprinde decât opinii critice la adresa guvernului, a confirmat Ahmet Abakay, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor.

RTÜK a sesizat Consiliul Suprem Electoral în legătură cu programul de dezbateri 'Gündem Özel' (Agenda exclusivă) iar acesta a confirmat că emisiunea trebuie suspendată, deoarece opiniile care se aud în dezbateri nu sunt decât critici la adresa guvernului. În spaţiul acestui program se difuzează acum o serie de documentare despre păsări.