Scandal de corupţie în Turcia: Premierul Erdogan, ascultat la ordinul lui Gulen, stă să cadă

Convorbirile din ultimii patru ani a unora dintre cei mai influenţi oameni din Turcia, printre care premierul Tayyip Erdogan, miniştrii din cabinetul său, preşedintele şi şeful serviciilor de securitate, ar fi fost înregistrate de un grup de procurori loiali lui Fetullah Gulen şi publicate în presa locală, potrivit Hurryetdailynews.
Recep Tayyip Erdogan (s) şi Fethullah Gulen (d) (OZAN KOSE / AFP / Getty Images)
P. P.
25.02.2014

Convorbirile din ultimii trei ani a unora dintre cei mai influenţi oameni din Turcia, printre care premierul Tayyip Erdogan, miniştrii din cabinetul său, preşedintele şi şeful serviciilor de securitate, ar fi fost înregistrate de un grup de procurori loiali lui Fetullah Gulen şi publicate în presa locală, potrivit Hurryetdailynews.

Dosarele clasificate cu privire la înregistrările audio au fost găsite în Oficiul Procurorilor din Istanbul de către noii procurori desemnaţi în urma epurărilor masive din sistemul judiciar şi de poliţie, informeaza ziarele locale.

Ziarul Yeni Şafak a precizat că numărul persoanelor supravegheate este de 3.064 potrivit documentelor publicate de noii procurori, în timp ce ziarul Star susţine că numărul real se apropie de 7.000.

Curtea Supremă a Judecătorilor şi Procurorilor a lansat o investigaţie cu privire la procurorii şi instanţele implicate în acest caz. Totuşi, procurorii care ar fi lansat aceste dovezi au negat acuzaţiile.

Probele care ar dovedi corupţia guvernului Erdogan, considerate a fi ilegale

Adjunctul premierului, Bulent Arinc susţine că au fost găsite 107 dosare cu 2.280 de numere de telefon. Fără să precizeze însă că e posibil ca guvernul să îl fi aprobat, el afirmă că programul de supraveghere a fost decis şi aprobat fraudulos.

Programul de supraveghere a fost iniţiat în 2011 de către un procuror autorizat special şi avea ca scop urmărirea a cinci persoane, printre care Erdogan, ministrul de Interne, Efkan Ala şi alţi consilieri personali ai premierului.

Pe 21 decembrie, în Turcia a fost demarată o anchetă de corupţie în care fiii mai multor miniştri turci au fost acuzaţi de spălare de bani, corupţie organizată şi contrabandă cu aur. Trei din miniştrii implicaţi i-au cerut lui Erdogan să-şi dea demisia la începerea anchetelor.

Printre persoanele ascultate se mai numără şi preşedintele Turciei, Abdullah Gül, şeful Serviciului Naţional de Inteligenţă, Hakan Fidan, ministrul Energiei, Taner Ylidiz cât şi mulţi alţi politicieni influenţi.

Dosarul supravegherilor are ca ţintă membrii ”Organizaţiei Teroriste Selam”, multe dintre persoanele ascultate fiind presupuşi membri ai acesteia, potrivit rapoartelor media. În turcă ”Selam” înseamnă ”salut” sau ”pace”.

O parte din înregistrările telefonice îl au în prim plan pe Erdogan în timp ce îşi prezenta poziţia împotriva clericului Fethullah Gulen în faţa reprezentaţilor din mass media şi din mediul de afaceri.

Gulen este acuzat că a stat în spatele programului de supraveghere cât şi a publicării rezultatelor acestuia. Erdogan susţine că ”mişcarea Gulen” este înrădăcinată în sistemul judiciar şi în Departamentul de Poliţie al ţării şi formează un ”stat în stat”.

Procurorul Adnan Cimen afirmă că rapoartele sunt nefondate şi că niciuna dintre persoanele influente prezentate de presă nu ar apărea în dosarele de investigaţii.

Avocaţii lui Gulen au negat acuzaţiile

Reprezentaţii legali ai clericului auto-exilat în SUA, Fetullah Gulen a condamnat acuzaţiile făcute împotriva clientului lor. Aceştia au cerut pedepsirea celor responsabili de organizarea programului de supraveghere.

Unul din avocaţii lui Gulen a sugerat că acuzaţiile făcute de reprezentaţii lui Erdogan au ca scop mascarea pachetelor de legi controversate aprobate, printre care şi una care are ca scop cenzurarea şi supravegherea internetului prin agenţia de supraveghere a statului, în ultima perioadă.

Cei responsabili pentru programul de supraveghere sunt ”membrii unei grupări din interiorul statului”- o trimitere la ”statul din stat” condus de Gulen.

Opoziţia cere demisia lui Erdogan

Într-una dintre înregistrări, publicată pe youtube, premierul Erdogan le cere mai multor membri din familia sa să ”facă să dispară” câteva milioane de euro şi dolari ascunşi prin casele rudelor sale. Autenticitatea înregistrării nu a fost confirmată.

"Este necesar ca guvernul să demisioneze imediat. Şi-a pierdut orice legitimitate", a precizat Haluk Koç, un vicepreşedinte al principalei forţe de opoziţie, Partidul Republican al Poporului, în urma dezvăluirilor făcute luni seară.

Valul de nemulţumiri create la adresa guvernului Erdogan s-a amplificat sâmbătă, 15 februarie, din cauza unei reforme controversate în Justiţie, care a avut scopul de a consolida controlul guvernului asupra sistemului judiciar. Potrivit opoziţiei, legea urmăreşte să acopere anchetele de corupţie deschise împotriva mai multor personalităţi politice

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor