Un nou imens oraş subteran descoperit în regiunea Cappadocia, Turcia

Unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din lume, plin de văi adânci şi vârfuri stâncoase presărate cu case, capele, morminte şi temple, se află în regiunea Cappadocia, Turcia Centrală. Printre descoperirile cele mai uimitoare, există întregi oraşe subterane armonios sculptate în formele de relief naturale, cel mai renumit fiind, cu siguranţă, Derinkuyu.
Derinkuyu (Wikipedia)
Nina Cîmpeanu
08.02.2015

Unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din lume, plin de văi adânci şi vârfuri stâncoase presărate cu case, capele, morminte şi temple, se află în regiunea Cappadocia, Turcia Centrală. Printre descoperirile cele mai uimitoare, există întregi oraşe subterane armonios sculptate în forme de relief naturale, cel mai renumit fiind, cu siguranţă, Derinkuyu.

Oraşul a fost dezvoltat pe unsprezece nivele în adâncime, numărând 600 de intrări şi mulţi kilometri de tuneluri care leagă diferite zone. Acest centru urban subteran poate găzdui 20 000 de oameni.

Cu toate acestea, recordul deţinut de Derinkuyu ar putea fi depăşit de un nou oraş urban subteran descoperit recent, tot în Nevşehir (provincie care corespunde în mare măsură cu regiunea istorică a Cappadociei). Arheologii afirmă că au motive să creadă că noul sit, odată adus la lumină, va fi cel mai mare oraş subteran descoperit vreodată.

Potrivit Hurriyet Daily News , aceasta este cea mai mare descoperire arheologică din 2014, găsită în cursul unui proiect de transformare urbană realizată de Turkey’s Housing Development Administration (TOKİ).

Un nou oraş subteran descoperit în Capadocia

Situl a fost descoperit atunci când au început săpăturile fundaţiei pentru construcţia de noi locuinţe. "Este vorba de un oraş subteran necunoscut. Când unele zone au ajuns la lumină, am oprit lucrarea", spune Mehmet Ergün Turan, responsabilul TOKI.

"Oraşul subteran se află în cadrul proiectului urban de transformare", spune Hasan Ünver, primarul Nevşehir. "Am început săpăturile în 2012. Primele galerii au fost scoase la lumină în 2013".

Labirintul de galerii se extinde pe cel puţin şapte kilometri, conectând case şi temple ascunse. Se estimează că situl datează de acum aproximativ 5000 de ani. Detaliile privind modul în care a fost efectuată datarea sitului nu au fost încă dezvăluite. Cu toate acestea, cercetătorii au menţionat recuperarea a peste patruzeci de artefacte găsite în interiorul galeriei, despre care au obţinut o estimare aproximativă. În plus, multe alte situri similare din Cappadocia datează din aceeaşi perioadă.

Cu această nouă descoperire, Cappadocia este confirmată ca una dintre regiunile unde există cele mai importante situri arheologice de pe planetă. O zonă estimată la aproximativ 100 de kilometri pătraţi cu peste 200 de sate şi oraşe subterane, pline de pasaje secrete şi temple antice. Oraşul subteran recent descoperit ar putea umbri tot ceea ce a fost cunoscut până acum în regiune.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor