Descoperire remarcabilă: Un templu pierdut din oraşul antic Musasir
alte articole
Un templu antic cu maiestuoase statui de dimensiuni umane dedicat zeului Haldi a fost descoperit în regiunea Kurdistan din nordul Irakului.
Locuitorii unui sat din regiunea Kurdistan au făcut o descoperire remarcabilă: un templu pierdut din oraşul antic Musasir, dedicat lui Haldi, zeul suprem al vechiului Regat Urartu.
Conform cercetătorilor, templul datează din epoca fierului, de acum aproximativ 2.500 de ani, într-un moment în care asirienii, sciţii şi urarteeni rivalizau pentru supremaţia zonei care este în prezent nordul Irakului. Un articol referitor la acest subiect a fost publicat de Live Science.
''Nu am făcut excavări, doar sondaje arheologice. Sătenii au descoperit accidental aceste materiale", a declarat Dlshad Marf Zamua, un doctorand al Universităţii Leiden, Olanda, care a început munca de teren în 2005. Bazele coloanelor au fost găsite într-un singur sat în timp ce alte descoperiri, inclusiv o statuetă de bronz ce înfăţişază o capră sălbatică, au fost găsite într-o zonă largă din sud, acolo unde se intersectează graniţele Irakului, Iranului şi Turciei.
În timpul activităţii sale în Kurdistan, Marf Zamua a găsit, de asemenea, mai multe statui umane, în mărime naturală. Acestea, înalte de 2,3 metri, acum parţial deteriorate, au fost sculptate în jurul secolul al 6-lea î.Hr în calcar, bazalt şi gresie. Toate reprezintă oameni cu barbă, dintre care unii au un fel de cupă în mâna dreaptă, în timp ce mâna stângă se sprijină pe stomac. Unul dintre ei are un topor, altul un pumnal. Zamua e de părere că statuile au fost ridicate iniţial peste morminte importante, cum ar fi cele ale conducătorilor.
Statui similare pot fi găsite din Asia Centrală până în Europa de Est. "Este artă şi ritual al popoarelor nomade/pastorale, mai ales atunci când acestea îşi îngropă căpeteniile", a spus Zamua.
Deoarece inscripţiile antice nu îi relataseră existenţa, locaţia templului a fost mult timp învăluită în mister, dar descoperirea lui Zamua nu ar lăsa loc de îndoieli ulterioare.
Templul dedicat lui Haldi a fost ocupat şi jefuit de către Sargon al II-lea al Asiriei în anul 714 î.Hr. Conform unei povestiri mesopotamiene, vechiul templu al lui Haldi era atât de important încât, după jefuirea sa de către asirieni, Rusa, regele din Urartu, şi-a smuls coroana din cap şi apoi s-a sinucis.
Zeul Haldi era reprezentat ca un om, cu sau fără aripi, în picioare, pe spatele unui leu.
Potrivit lui Zamua, descoperirea de colonade şi statui ar putea fi doar vârful aisbergului unei descoperiri arheologice de proporţii.
Se speră acum că se va aduce la lumină restul templului.
Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, conflictul din Irak este în creştere, grupul numit "Statul Islamic în Irak şi Levant" (ISIL) a capturat mai multe regiuni în ultima perioadă, ameninţând chiar că va avansa spre Bagdad.
Pentru moment, zona Kurdistan unde se află situl arheologic este autonomă şi miliţiile sale au reuşit să împiedice grupul ISIL să intre. Oricum, condiţiile de muncă pentru cercetători sunt foarte periculoase, deoarece războaiele din ultimele decenii au lăsat numeroase mine de teren neexplodate.
În ciuda riscurilor, arheologii spun că există încă numeroase descoperiri arheologice formidabile care urmează să fie efectuate. Rămâne speranţa că nebunia războiului va fi înlocuită de înţelepciunea cunoaşterii.