Tovarăşii din Beijing obraznici după ce Obama îl numeşte pe Dalai Lama “un bun prieten”

Mass media de stat chineză l-a criticat pe preşedintele american Barack Obama pentru l-a invitat joi pe Dalai Lama la o întâlnire de rugăciune în Washington şi pentru că l-a numit pe acesta drept “un bun prieten”, susţinând că primirea liderului spiritual tibetan “este un act politic care se va întoarce împotriva sa.”
Dalai Lama face semnul păcii în directia mesei la care se afla preşedintele Barack Obama în timpul Micului Dejun Naţional pentru Rugăciune desfăşurat în Washington, 5 februarie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.02.2015

Mass media de stat chineză l-a criticat pe preşedintele american Barack Obama pentru invitaţia făcută, joi, liderului spiritual tibetan, Dalai Lama la o întâlnire de rugăciune în Washington. Obama l-a numit pe Dalai Lama “un bun prieten”, avertizând că primirea liderului spiritual “este un act politic care se va întoarce împotriva sa”.

Beijing-ul nu a ezitat să atace, ca de fiecare dată când liderii comunităţii internaţionale empatizează cu oameni declaraţi "inamicul" regimului comunist, cum ar fi tibetani sau aderenţii mişcării Falun Gong.

“Fraternizarea cu un separatist este ca jocul cu focul, care va afecta sever încrederea reciprocă dintre China şi Statele Unite” iar obrazul lui Obama va fi pătat pentru că şi-a încălcat angajamentele cu China în chestiunea Tibetului, a declarat agenţia de ştiri Xinhua într-un editorial înainte de întâlnire.

Beijing-ul îl numeşte pe Dalai Lama "separatist" deşi liderul tibetan nu cere separarea ţării sale invadate de China imediat după instaurarea comunismului, ci doar autonomie. Mao Tsedun a înnăbuşit în sânge răscoalele din regat, după care a declanşat o eradicare în masă a culturii şi tradiţiilor regiunii, soldată cu distrugerea a peste 6 mii de mânâstiri. Numărul tibetanilor ucişi în urma reprimării se crede că ar fi aproximativ 2 milioane.

De altfel Obama nu s-a întâlnit direct cu Dalai Lama la Micul Dejun Naţional pentru Rugăciune, organizat joi în Washington, aşa cum sugerează textul publicat de Xinhua.

Singurul act de curaj al preşedintelui a fost de a îndrăzni să se încline în direcţia în care se afla călugărul budist şi l-a numit “un prieten bun”, conform publicaţiei The Guardian.

Dalai Lama este “un exemplu puternic a ceea ce înseamnă să practici compasiunea şi un exemplu care ne inspiră să vorbim în numele libertăţii şi a demnităţii tuturor fiinţelor umane”, a susţinut Obama într-un discurs.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Hong Lei, a spus vineri reporterilor că Beijing-ul nu este de acord ca ţările străine să interfereze cu problemele interne ale Chinei sub pretextul unor chestiuni legate de Tibet.

China se opune de mult timp oricăror întâlniri dintre Dalai Lama şi şefii altor state străine, iar economiile mai mici care depind puternic de China pentru investiţii au făcut multe compromisuri pentru a evita furia Beijing-ului. Astfel, Africa de Sud a refuzat de trei ori să îi acorde lui Dalai Lama vize pentru intrarea în ţară, incluzând o viză pentru a participa la un summit al laureaţilor la Premiul Nobel pentru Pace desfăşurat în octombrie 2014.

În decembrie, Papa Francis a anulat o întâlnire cu Dalai Lama în mijlocul unei campanii din partea Vaticanului de a îmbunătăţi relaţiile cu Beijing-ul.

Decizia premierului britanic David Cameron de a se întâlni cu Dalai Lama în 2012 a determinat Beijing-ul să rupă relaţiile diplomatice cu Marea Britanie timp de aproape un an. Relaţiile au fost reluate după ce premierul britanic a declarat că nu plănuieşte să se mai întâlnească cu liderul spiritual tibetan în viitorul apropiat.

Dalai Lama şi Obama, ambii laureaţi la Premiul Nobel pentru Pace, s-au întâlnit de trei ori până acum, inclusiv o dată în februarie 2014 – o întâlnire puternic criticată de tovarăşii de la Beijing, care au declarat că evenimentul a reprezentat o interferenţă grosolană în politica internă a Chinei şi o încălcare severă a principiilor relaţiilor internaţionale.

Oficialii americani au susţinut în repetate rânduri că Statele Unite recunosc Tibetul ca parte a Chinei şi că susţin abordarea lui Dalai Lama privind “calea de mijloc”, care implică o autonomie mai mare pentru regiunea condusă de regimul comunist chinez.

Guvernul tibetan în exil şi organizaţiile de susţinere a eliberării Tibetului au declarat că Partidul Comunist Chinez continuă campania sa de reprimare a călugărilor tibetani din Tibet şi de distrugere a culturii tibetane.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor