Un nou abuz marca PSD. Parlamentul menţine incompatibili în fruntea Radiodifuziunii Române

Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen
Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen (Epoch Times România)

După ce a blocat aproape şase luni numirea unui nou Consiliu de Administraţie (CA) la Radioul Public, deputaţii şi senatorii au aprobat sâmbătă, completarea CA cu opt membri.

Cei opt membri ai CA ai SRR care au fost validaţi de plenul comun sunt: Mirela Fugaru şi Ruxandra Săraru (propuse de PSD), Alexandru Bertzi şi Alexandru Muraru (propuşi de PNL), Radu Alexandru Feldman (propus de PDL), Alina Stanciu (propusă de PC), Demeter Andras Istvan (propus de UDMR), Alexandra Dumitraşcu (propusă de PP-DD).

Votul a fost secret, cu bile, şi practic a constat în înlocuirea în Consiliul de Administraţie votat în vară de Parlament a lui Virgil Daniel Ilie din partea PSD cu Alexandru Muraru, din partea PNL.

Reamintim că în iunie Parlamentul a votat Consiliul de Administraţie al SRR, format din opt membri numiţi de partidele politice, unul numit de Preşedinţie, unul de către Guvern, unul de către reprezentanţii minorităţilor altele decât UDMR şi doi reprezentanţi ai salariaţilor.

Opoziţia a reclamat însă că PSD nu a respectat algoritmul parlamentar şi a numit, pe locurile partidelor de opoziţie, reprezentanţi proprii, "interpretând abuziv şi discreţionar legislaţia în vigoare".

În consecinţă, PNL şi PDL au atacat la Curtea Constituţională hotărârea prin care Parlamentul a numit în funcţie CA al SRR şi a avut câştig de cauză. Pe 3 iulie a.c., Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului trebuiau să pună imediat în aplicare decizia Curţii, pronunţată pe 3 iulie a.c. şi să investească un nou consiliu de administraţie.

Până ieri însă, Parlamentul a ignorat atât decizia CCR, cât şi cererile opoziţiei şi a tot amânat să numească un nou consiliu de administraţie în fruntea Radioului Public. Asta până ieri, când toţi ochii erau aţintiţi spre votarea bugetului şi spre predarea ştafetei puterii de la Traian Băsescu la Klaus Iohannis.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Unit al Salariaţilor Radio România, ceea ce s-a întâmplat sâmbătă în Parlament este un nou abuz al PSD. Practic, prin decizia nr. 417/2014, CCR a declarat neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr. 24/2014 privind desemnarea TUTUROR membrilor Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, nu doar a unei persoane numite de PSD cu nerespectarea algoritmului politic.

Reamintim că nu doar PNL a reclamat încălcarea legii la numirea membrilor Consiliul de Administraţie al SRR. Sindicatul Unit al Salariaţilor - Radio România (SUSRR) a solicitat de asemenea Parlamentului să anuleze Hotărârea privind componenţa Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR).

În cererea sa adresată Parlamentului, preşedintele SUSRR, Adrian Moise, a arătat că nu doar numirea celor opt membri ai Consiliului desemnaţi politic a fost nelegală, ci şi desemnarea celor doi reprezentanţi ai salariaţilor în CA al Radiodifuziunii a fost un cumul de ilegalităţi şi le-a reamintit legiuitorilor că sindicatul său a sesizat acest lucru înainte de validarea în funcţie a membrilor Consiliului de Administraţie SRR.

De altfel, sindicatul condus de Adrian Moise a acţionat în instanţă conducerea Radiodifuziunii Române, reclamând vicierea alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în CA al SRR. Potrivit sindicatului, pe lângă faptul că, substituindu-se Parlamentului, conducerea SRR a modificat regulamentul organizării alegerilor, buletine de vot au fost înseriate, ceea ce încalcă articolul 19, litera d din Legea 41/1994 (legea privind organizarea SRR şi SRTV), care prevede că votul este secret.

Mai menţionăm în context că, de-a lungul timpului, numirile conducerii Radiodifuziunii Române au fost subiectul a numeroase critici. Preşedintele director general al SRR, Ovidiu Miculescu, susţinut de însuşi Victor Ponta a fost declarat incompatibil de ANI şi, ulterior, găsit în conflict de interese de aceeaşi instituţie.

Ovidiu Miculescu a mai fost declarat incompatibil de ANI şi în octombrie 2013, pe motiv că, în perioada 29 iunie 2010 – 4 iulie 2012 a deţinut, simultan, funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune şi pe cea de Manager în cadrul Societăţii Române de Radiocomunicaţii.

Cu toate acestea, Ovidiu Miculescu a fost validat de Parlament pe 16 iunie a.c. în funcţia de preşedinte director general al SRR.

Ulterior, ANI a constatat că Miculescu în calitatea sa de preşedinte-director general al Radioului Public, s-a angajat pe sine însuşi într-un proiect derulat de SRR şi finanţat cu fonduri europene, abuz în funcţie semnalat de organizaţia afiliată la Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind, Sindicatul Unit al Salariaţilor Radio România, încă din data de 15 noiembrie 2013.

De asemenea, ANI l-a declarat în conflict de interese şi pe predecesorul lui Miculescu, preşedintele-director general al SRR Demeter Andras Istvan, pentru o culpă identică.

Ambii oficiali şi-au semnat pe rând, în calitate de conducători ai SRR, propriul ordin de numire în funcţia de coordonator instituţional în cadrul unui proiect POSDRU/62/S/31209 „ACCES - Formarea profesională continuă, calificare/recalificare - Garanţia succesului pe piaţa muncii pentru angajaţi” (proiect finanţat din fonduri europene).

De altfel, potrivit Mediasind, cinci dintre cei 13 membri ai fostului Consiliu de Administraţie SRR au fost declaraţi până acum incompatibili sau în conflict de interese: Ovidiu Miculescu (în prezent cercetat în cel de al treilea dosar), Demeter Andras, Ileana Savu, care e şi şefa femeilor din PSD, Bogdan Hossu, liderul Cartel ALFA şi Mihai Voicu.

Un alt membru, Maria Ţoghină, este încă în cercetare, fiind acuzată că i-ar fi mărit salariul soţului, în timp ce era preşedinte director general. Pe lângă aceştia au fost declaraţi incompatibili şi câţiva actuali şi foşti membri ai Comitetului Director al SRR, Cristian Savu, Ursache Petru, Maria Pintilie (conflict de interese si are plângere penală depusă de ANI) şi Radu Costin Dobriţoiu, informează SUSRR.