Un mediu de lucru eficient cu Feng Shui

Sfaturi pentru un ambient de lucru în care mintea este liberă şi productivă.
Ar trebui ca biroul sau planul de lucru să fie mereu ordonat şi cât mai liber, dar prezenţa unor obiecte poate promova o stare de spirit paşnică
Ar trebui ca biroul sau planul de lucru să fie mereu ordonat şi cât mai liber, dar prezenţa unor obiecte poate promova o stare de spirit paşnică (Captură web)

Avem biroul dezordonat? Atunci şi mintea noastră va fi la fel. Cel puţin aşa crede Jade Sky, care explică în cartea sa "Clear your office", cum ar trebui aplicate unele dintre principiile Feng Shui la locul de muncă, astfel încât biroul (sau orice alt mediu profesional) să devină un loc unde mintea este senină şi productivă.

Primul cuvânt este "ordine" şi este în mod natural primul pas care ajută partea practică, dar, de asemenea, şi pe cea simbolică: cum se poate folosi creierul la capacitate maximă dacă suntem înconjuraţi de grămezi de hârtie, resturi de la prânz şi aşa mai departe? Un mediu mai curat şi organizat insuflă linişte şi pace, contribuind la creşterea productivităţii.

În opinia autorului, cel puţin jumătate din suprafaţa spaţiului de lucru trebuie să fie liberă. Ori de câte ori este posibil, biroul sau planul de lucru trebuie poziţionat pentru a avea uşa camerei în faţă - într-o poziţie de "putere" - nu în spate, iar dacă acest lucru nu este posibil, atunci este necesar să existe cât mai mult spaţiu liber în jur. Este important, de asemenea, ca lumina naturală să inunde zona de lucru: Jade Sky sugerează ca biroul să fie amplasat întotdeauna lângă o fereastră.

Personalizarea locului de muncă ne poate ajuta să abordăm mai bine sarcinile zilnice

După cum s-a menţionat, ar trebui ca biroul sau planul de lucru să fie mereu ordonat şi cât mai liber, dar prezenţa unor obiecte poate favoriza o stare de spirit paşnică. De exemplu, suntem mai fericiţi şi motivaţi privind fotografiile celor dragi, florile proaspete, pline de culoare şi vitalitate, sau, de ce nu, un bonsai.

Plantele contribuie, în general, la bunăstarea psihică, în special bambusul. De asemenea, o lampă de sare pe birou ar ajuta la atragerea energiilor pozitive. În cele din urmă, alegerea culorilor are importanţa sa: ar trebui alese obiecte de culori deschise şi, dacă este posibil, un birou de nuanţă neutră.

Feng Shui (風水 pinyin : fēng shuǐ, literalmente "vântul şi apa") este un ansamblu de principii de geomanţie, care afirmă că formele şi mediul ambiant pot influenţa principiul qi (氣气, pinyin : = suflu). Scopul este realizarea armoniei locurilor în care oamenii trăiesc, prin analiza fluxurilor de energie din mediul înconjurător (qi).

Bazându-se pe teoria celor 5 elemente (pământ, metal, apă, lemn, foc) şi pe principiile yin şi yang, expertul feng-shui încearcă să reechilibreze forţele care se manifestă local pentru a ameliora sănătatea, prosperitatea şi comportamentul persoanelor.

Un qi pozitiv aduce noroc, un qi negativ aduce nenorocire. Simbolistica sugerează că aerul şi apa sunt cei doi curenţi de energie indispensabili vieţii pe Pământ.

Primele vestigii atestând utilizarea Feng Shui datează din secolul al III-lea d.Hr.

Acest articol a fost realizat cu informaţii din cartea Clear your office’ şi Wikipedia.org

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură