Sculptură în miniatură. Ghiciţi din ce este făcută? (galerie foto)

Această operă de artă în miniatură are câteva caracteristici uimitoare care o fac pur şi simplu unică.

Miniatură: sculptură realizată dintr-un sâmbure de măslină
Miniatură: sculptură realizată dintr-un sâmbure de măslină (Imagen: National Palace Museum)

Sculptată în anul 1737 de către Chen Tsu-chang, în timpul dinastiei Qing (1644-1911), sculptura este expusă în prezent la Muzeul Naţional al Palatului din Taipei, Taiwan, relatează Vision Times.

Sculptura este realizată, de fapt, dintr-un sâmbure de măsline!

Reprezintă o barcă de 3,4 centimetri lungime şi 1,6 centimetri înălţime, cu uşi care se deschid şi închid. Pe barcă sunt opt figuri, fiecare dintre ele fiind sculptată cu propria expresie. Şi, nu în ultimul rând, are mai mult de 300 de caractere gravate pe partea de jos a bărcii.

Gravura este o odă antică, intitulată "Odă Stâncii Roşii", scrisă de poetul oficial al dinastiei Song, Su Shi, şi este o capodoperă rară în rândul cercurilor literare şi artistice.

Oda îl descrie pe Su şi prietenii săi care călătoresc într-o barcă mică pentru a vizita Stânca Roşie (Red Cliff), situată în afara localităţii Huangzhou, la 16 iulie, în al cincilea an de Yuan Feng (1082). Aminteşte despre "Bătălia de la Stânca Roşie", atunci când împăratul Sun Quan a învins armata lui Cao Cao, în timpul erei celor Trei Regate.

În China începutului de secol III, mai precis în anul 208 e.n., războinicul şi primul ministru Cao Cao l-a convins pe ultimul împărat din Dinastia Han că singura modalitate de a reuni toate teritoriile sub stăpânirea lui este aceea de a declara război ţinutului Xu din partea de vest şi ţinutului Wu din partea de sud a imperiului.

Atunci când ţinutul Wu a fost invadat de către milioanele de soldaţi ai lui Cao Cao, conducătorul Sun Quan a solicitat ajutor militar de la rivalul său din ţinutul Xu – Liu Bei, formându-se astfel o alianţă politică destul de improbabilă în alte condiţii, dar şi armatele reunite ale celor doi s-au dovedit a fi mult inferioare numeric adversarilor lor.

Ingeniosul strateg Zhou Yu din ţinutul Wu a observat faptul că soldaţii lui Cao Cao nu sunt obişnuiţi să se războiască pe mare şi a decis să exploateze această slăbiciune în mod corespunzător pentru a avea o şansă cât de mică în lupta împotriva acestora. În celebra bătălie de la Red Cliff, care a marcat sfârşitul Dinastiei Han şi care a schimbat pentru totdeauna istoria Chinei, 2.000 de corăbii din cele 10.000 cât număra flota lui Cao Cao au fost arse.

În această odă, Su Shi îşi exprimă punctul de vedere cu privire la univers şi viaţă în general. El a scris despre eroi în timp ce se confrunta cu realitatea că viaţa este scurtă şi cu natura ipocrită a oamenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură