Made în China: Cum a reuşit Feng Shui să “împingă” un oficial chinez către corupţie

Chen Hongping, secretar de Partid în Jieyang, provincia Guangdong.
Chen Hongping, secretar de Partid în Jieyang, provincia Guangdong. (Tianhenet.com.cn)

Obsedat de mormântul perfect, un oficial din sudul Chinei a furat milioane de yuani pentru a-şi construi un loc de veci luxos în acord cu principiile din Feng Shui.

Chen Hongping, fost secretar de partid în municipiul Jieyang, provincia chineză Guangdong, a fost judecat în 21 aprilie pentru că a furat peste 125 de milioane de yuani (aproximativ 20 milioane de dolari) prin luare de mită, delapidare de fonduri publice şi abuz de putere în perioada 2004 şi 2011, conform presei chineze de stat.

Potrivit acuzaţiilor enunţate de tribunal, Chen şi-a rezervat un spaţiu impresionant pentru locul “odihnei veşnice”, într-o suburbie din Jieyang în 2010. Susţinând că va repara drumurile şi va construi un baraj în zonă, Chen a delapidat 3,5 milioane de yuani (565.000 USD) pentru proiectul său personal.

Feng Shui, cunoscut şi sub numele de geomanţie, este o practică tradiţională filosofică chineză asociată cu plasarea armonioasă şi favorabilă a obiectelor, precum clădiri, mobilă sau aranjamente florale, în mediul lor. Deşi suprimată ca o “superstiţie” în timpul celor 10 ani ai Revoluţiei Culturale (1966-1976), Feng Shui a reuşit să renască în societatea chineză modernă.

Membrilor Partidului Comunist Chinez încă le este interzis să deţină orice fel de credinţe “superstiţioase”, incluzând Feng Shui, deşi rapoartele recente arată că datorită golului creat de lipsa credinţei în marxism, cadrele de Partid s-au îndreptat tot mai mult spre obiceiurile şi credinţele populare.

Oficialii din Jieyang au raportat că Chen Hongping şi-a petrecut deseori timpul liber călătorind în munţi şi în zonele rurale, aducând chiar şi o busolă Feng Shui cu el. Unii oameni de afaceri chiar l-au consultat datorită cunoştinţelor sale în domeniu, a relatat agenţia de ştiri chineză Xinhua.

Pe lângă locul său de veci personalizat, s-a raportat că Chen ar fi aplicat unele principii Feng Shui în proiectele de construcţie din zona urbană. Sub ordinele sale, a fost ridicat un turn de poartă în centrul oraşul Jieyang. Turnul de poartă are nouă stâlpi, fiecare având câte 10 metri înălţime. Stâlpii înconjoară un bloc imens de riolit adus de pe legendarul Munte Tai din provincia Shandong. Poarta a fost proiectată pe baza unor principii Feng Shui astfel încât să aducă noroc oraşului şi locuitorilor lui.

Zeci de milioane de yuani au fost folosiţi doar pentru transportul blocului de riolit din Shandong în oraşul Jieyang, potrivit Xinhua.

Feng Shui nu era pentru Chen doar o pasiune personală, ci şi un subiect pe care îl promova activ în rândul colegilor săi din Partidul Comunist. Conform unui oficial nenumit din Jieyang, Chen a încurajat studierea practicii Feng Shui în rândul membrilor de Partid şi angajaţilor guvernamentali.

Pe lângă Feng Shui, care este un subiect de discuţie comun în rândul oficialilor chinezi, în birourile multor organizaţii guvernamentale sau ale Partidului Comunist din Jieyang sunt prezente chiar şi statui de Buddha, a mai informat portavocea partidului Xinhua.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.