Un documentar despre Wikileaks subliniază caracterul complex al lui Julian Assange

Deşi pretinde că este un campion al transparenţei, fondatorul site-ului Wikileaks nu s-a arătat deloc încântat de iniţiativa unui regizor câştigător al Premiului Oscar de a face lumină asupra celebrităţii pe care a dobândit-o prin publicarea corespondenţei secrete a diplomaţiei americane, comentează vineri agenţia Reuters.
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. (Carl Court / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.05.2013

Deşi pretinde că este un campion al transparenţei, fondatorul site-ului Wikileaks nu s-a arătat deloc încântat de iniţiativa unui regizor câştigător al Premiului Oscar de a face lumină asupra celebrităţii pe care a dobândit-o prin publicarea corespondenţei secrete a diplomaţiei americane, comentează vineri agenţia Reuters.

Regizorul Alex Gibney a încercat să descopere ce se află în spatele lui Julian Assange şi a site-ului pe care l-a creat în anul 2006 pentru a dezvălui informaţii confidenţiale, dar fostul hacker nu a vrut să coopereze.

Pentru a realiza documentarul 'We Steal Secrets: The Story of Wikileaks' (Furăm secrete: Povestea Wikileaks), regizorul a încercat să-i ia un interviu cu Assange, dar acesta a refuzat. Cei doi au discutat de mai multe ori în trecut, iar în urma acestor conversaţii regizorul a tras concluzia că Assange are un caracter complex.

'Dacă îl prinzi în momente de relaxare, poate fi extrem de şarmant, modest şi chiar captivant', îl caracterizează Gibney. Dar, atunci când conversaţia tinde să ia forma unui interviu, 'el nu mai pare dispus să exprime acele păreri oneste care ar fi fost atât de importante pentru documentar', sesizează regizorului.

'Assange vrea să fie singurul care trage sforile, care dirijează mass-media. Cred că s-a simţit ofensat atunci când a aflat că sunt independent', mai spune creatorul filmului, care mai susţine că, la un moment dat, fondatorul Wikileaks a cerut să fie plătit pentru a participa. 'Mi-a spus că preţul pieţei pentru un interviu cu el este de un milion de dolari. Nu l-am întrebat la ce piaţă se referă', afirmă Gibney râzând.

Iniţial, producătorul s-a gândit să conceapă acest film asemeni istoriei cu David şi Goliat, în care David era Julian Assange, dar pe parcursul celor doi ani cât a durat investigaţia şi-a dat seama că povestea Wikileaks este la fel de complexă ca şi creatorul ei.

Cum nu a reuşit să-l intervieveze nici pe soldatul Bradley Manning, numit şi 'cârtiţa Wikileaks', judecat de americani pentru că i-a furnizat lui Assange o parte din documente, Gibney a fost nevoit să apeleze la alte surse, cum ar fi foşti colegi ai lui Manning şi Adrian Lamo, hackerul care l-a turnat pe acesta din urmă FBI-ului. Regizorul constată că Manning, care riscă condamnarea la moarte, a devenit ţapul ispăşitor, în timp ce Assange a ajuns o celebritate.

Gibney l-a intervievat şi pe regizorul australian, Mark Davis, în încercarea de a afla biografia lui Assange de dinainte de a ajunge pe prima pagină a ziarelor, dar detaliile prezentate de Davis arată un Assange mult mai onest.

'Assange este un maestru în a-i face pe alţii responsabili, dar nu acceptă să fie acuzat de cineva. Nu suportă ca cineva să nu-i dea dreptate, de aceea refuză să fie tras la răspundere pentru acuzaţiile de agresiune sexuală', formulate împotriva lui de justiţia suedeză, crede Gibney despre fondatorul Wikileaks.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor