Un deputat român face greva foamei pentru drepturile concetăţenilor săi din afara ţării (Video)
alte articole
Material video pe pagina originală Epoch Times România.
Nemulţumit de situaţia românilor din diaspora şi de indiferenţa autorităţilor faţă de problemele lor, deputatul neafiliat Aurelian Mihai a hotărât să intre de miercuri în greva foamei, sperând că prin gestul său va determina statul român să ia măsuri.
Miercuri, la începutul şedinţei plenului, Aurelian Mihai a vorbit de la tribuna Parlamentului.
"Vreau să fac o declaraţie referitoare la situaţia românilor din diaspora. Încep prin a vă transmite nemulţumirile dumnealor, români care trăiesc de ani de zile în afara graniţelor ţării. Fie că vorbim de taxele consulare, fi că vorbim de modul de funcţionare...", a declarat Aurelian Mihai, înainte de a fi întrerupt de preşedintele de şedinţă, Miron Mitrea, care i-a explicat că şedinţa nu este dedicată declaraţiilor politice.
"Îmi exprim această nemulţumire, iar până la începutul rezolvării acestor probleme existente în diaspora, eu, deputatul Aurelian Mihai, deputat de diaspora, declar începutul grevei foamei aici, în Parlamentul României. Vă mulţumesc!", a continuat Aurelian Mihai.
"Şi eu vă mulţumesc! Succes!", a fost replica lui Miron Mitrea.
A urmat o noapte petrecută în Parlament pentru Aurelian Mihai, care susţine că se simte pregătit să îşi continue protestul "şi o mie de ani" dacă este nevoie.
Deputatul a explicat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că se simte doar "uşor obosit", fără să experimenteze stări de rău. Ultima oară când a mâncat ceva a fost miercuri dimineaţă, la ora 7.30, când a servit o brioşă şi a băut ceai, iar de atunci doar se hidratează.
"Ieri, la 7.30 dimineaţa, am servit o cană de ceai şi o brioşă cu puţin unt. De atunci nu am mai mâncat, am băut apă, în schimb, mă hidratez. Mă simt bine, mental sunt atât de bine pregătit să rezist, poate dura şi o mie de ani. Depinde şi de Guvern, dar sper să nu aştept o mie de ani să reducem taxele consulare", a declarat Aurelian Mihai.
Deputatul a explicat că protestul său are menirea de a iniţia un dialog real care să conducă la rezolvarea situaţiei din rândurile comunităţilor noastre de romani din străinătate.
"Fie că mă refer despre taxele consulare ridicate, fie că discutăm spre modalitatea de lucru în cadrul multora dintre consulatele statului român în străinătate, de nemodernizarea acestora, de lipsa personalului consular care să poată face faţă activităţii în parametri optimi aşa cum ne-am dori cu toţii să se întâmple, fie că discutăm de neimplicarea statului român în rezolvarea chestiunii privitor la aducerea acasă a cetăţenilor români decedaţi în străinătate sau despre lipsa proiectelor pentru încurajarea repatrierii a milioane de cetăţeni care doresc să revină înapoi acasă, dar lipsa unui mediu economic, fiscal, administrativ care să inspire încredere şi siguranţa procesului de repatriere îi determină să aleagă continuarea vieţii în străinătate în ciuda condiţiilor grele de viaţă preponderant legate de nivelul ridicat al şomajului în zonele în care trăiesc dumnealor, ştiut fiind că primii dintre cei care plătesc noile greutăţi sunt în general imigranţii, categorie din care facem parte românii din afara graniţelor statului român, am ales că formă de protest greva foamei", a precizat Aurelian Mihai.
Demnitarul a încercat împreună cu colegii săi deputaţi din Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării să impulsioneze decidenţii politici pentru găsirea de soluţii la aceste ecouri venite în diaspora prin iniţiative de modificare a legislaţiei, prin scrisori deschise, în urma reflectării problemelor existente în faţa politicienilor după discuţiilor avute cu cetăţenii români din diaspora, etc. însă, toate aceste etape au fost consumate fără rezultate aşa cum ar fi fost de dorit.
"Motivul pentru care am considerat că protestul meu în sala de plen a Camerei Deputaţilor va fi unul dintre ultimele gesturi la care poate recurge un politician român din dorinţa de a găsi totuşi o rezolvare în beneficiul românilor din diaspora şi a face inclusiv Guvernul statului să înţeleagă că acele probleme, chiar dacă ale unor cetăţeni aflaţi departe sau prea departe de casă, trebuiesc considerate aşa cum se cuvine, iar cetăţenii respectaţi", a subliniat deputatul.