Un bărbat turc deschide focul şi aruncă o grenadă în faţa biroului prezidenţial



Poliţia arestează un bărbat înarmat care a atacat palatul prezidenţial din Istanbul, 1 ianuarie 2015.
Poliţia arestează un bărbat înarmat care a atacat palatul prezidenţial din Istanbul, 1 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Un bărbat înarmat cu un pistol mitralieră a deschis joi focul în direcţia clădirii biroului prezidenţial din Istanbul, după care a lansat o grenadă de mână care nu a explodat.

Poliţia a declarat că bărbatul a fost arestat aproape imediat la Palatul Dolmabahce din Istanbul.

“Îi cunoaştem identitatea şi legăturile pe care le are dar pe moment nu le vom dezvălui”, a declarat şeful poliţiei din Istanbul, Selami Altiok, pentru ziarul turcesc Hürriyet. “Bărbatul a mai fost în închisoare în trecut.”

Altiok a declarat că bărbatul înarmat intenţiona să comită un atentat împotriva poliţiei şi nu a preşedintelui conservator turc Recep Tayyip Erdogan care, de altfel, nu se afla în oraş în momentul atacului.

De asemenea, se pare că bărbatul mai avea încă un pistol, alte două grenade şi o bombă artizanală pe care nu a mai apucat să le folosească.

Ofiţeri de poliţie şi ai securităţii au dus suspectul la secţia de poliţie, iar o echipă de genişti a fost trimisă la faţa locului atacului, unde au neutralizat grenada şi au realizat o explozie controlată a dispozitivului, a raportat postul de televiziune turcesc NTV.

Motivele din spatele atacului nu sunt în prezent clare.

Totuşi, Turcia a fost “gazda” unor proteste recent declanşate datorită lipsei de acţiune decisivă a autorităţilor turceşti cu privire la Statul Islamic în oraşul sirian Kobane, situat la graniţa cu Turcia.

Manifestanţii pro-kurzi au fost întâmpinaţi cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în timpul protestelor respective, soldate cu peste 40 de victime în luna octombrie. În 1 noiembrie a avut loc o zi internaţională de protest pentru kurzi, când zeci de mii de oameni au ieşit pe străzi în mai multe oraşe ale lumii pentru a-şi manifesta suportul pentru luptătorii kurzi din Kobane, cerând autorităţilor să declanşeze o acţiune militară împotriva jihadiştilor.

De asemenea, anul 2013 a marcat Turcia printr-o serie de proteste masive împotriva scandalului de corupţie în care au fost implicaţi oficiali ai guvernului.

Un alt eveniment care a zguduit Turcia a fost Mişcarea Parcului Gezi, când activiştii s–au opus planurilor premierului de atunci Erdogan de a modifica Piaţa Taksim, incluzând distrugerea Parcului Gezi – unul dintre ultimele spaţii verzi din centrul Istanbulului – pentru a construi un centru de cumpărături.