UE critică Turcia pentru arestarea în masă a reprezentanţilor media

Uniunea Europeană a criticat aspru arestarea în masă a reprezentaţilor mass-media din Turcia, iar şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini a declarat că arestările merg ''împotriva valorilor europene''.
Redactorul şef al ziarului Zaman, Ekrem Dumanli, face cu mâna susţinătorilor în timp ce arestat de forţele de ordine, 14 decembrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.12.2014

Uniunea Europeană a criticat aspru arestarea în masă a reprezentaţilor mass-media din Turcia, iar şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini a declarat că arestările merg ''împotriva valorilor europene''.

Arestările de duminică au afectat în principal cotidianul Zaman şi un post de televiziune apropiat de predicatorul islamist Fethullah Gulen, în exil în Statele Unite ale Americii, fost aliat al lui Erdogan devenit între timp cel mai mare duşman al său.

Poliţia a arestat duminică 27 de persoane la Istanbul şi în mai multe oraşe din Turcia, în special jurnalişti, printre care Ekrem Dumanli, redactor-şef la Zaman, şi Hidayet Karaca, directorul televiziunii Samanyolu TV (STV), precum şi un producător, un director şi jurnalişti ai postului de seriale televizate Tek Turkiye (One Turkey).

Luni dimineaţa, televiziunea turcă a anunţat că trei dintre cei arestaţi au fost eliberaţi în cursul nopţii, adăugând că 24 de persoane rămân în continuare în arestul poliţiei din Istanbul pentru a fi chestionate.

Cei arestaţi sunt acuzaţi că au încercat să preia controlul asupra statului.

Într-o declaraţie, Mogherini şi Comisarul UE pentru Extindere, Johannes Hahn, au susţinut că orice mişcare către aderarea la blocul european depinde de “respectarea deplină a aplicării legii şi a drepturilor fundamentale”, menţionând că raidurile şi arestările “sunt incompatibile cu libertatea mass mediei, care este un principiu esenţial al democraţiei”.

“Ne aşteptăm că vor prevala atât principiul prezumţiei de nevinovăţie cât şi dreptul inalienabil pentru o investigaţie independentă şi transparentă”.

Ca răspuns la aceste critici, Erdogan a declarat că Uniunea Europeană se implică în problemele interne ale Turciei.

“UE nu se poate amesteca în măsuri luate în cadru legal, împotriva unor elemente care ameninţă securitatea noastră naţională. Nu ne preocupă ceea ce ar putea spune UE, dacă ne acceptă sau nu ca membri, nu avem astfel de preocupări. În prezent, ne concentrăm pe protejarea securităţii naţionale”, a declarat preşedintele turc.

Raidurile împotriva mass mediei au avut loc la câteva zile după ce Erdogan a promis că va lansa o nouă campanie împotriva susţinătorilor lui Gulen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor