Turcia dă cu tifla Uniunii Europene în favoarea Clubului din Shanghai

Turcia încearcă să obţină calitatea de membră a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, dând la o parte Uniunea Europeană, a declarat Kemal Kılıçdaroğlu, lider al opoziţiei turce, adăugând că guvernul său a declarat deja că va abandona democraţia şi se va îndrepta spre dictatură.
Steagurile celor şase membri ai Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.12.2014

Turcia încearcă să obţină calitatea de membră a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, dând la o parte Uniunea Europeană, a declarat Kemal Kılıçdaroğlu, lider al opoziţiei turce, adăugând că guvernul său a declarat deja că va abandona democraţia şi se va îndrepta spre dictatură.

“Care dintre aceste ţări are democraţie? Există democraţie în China, în Rusia? Dorinţa de a renunţa la democraţie este declarată în mod deschis [în Turcia]. Schimbarea acestei situaţii grave stă în mâinile noastre”, a declarat Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Republican al Poporului (PRP), în 16 decembrie, la o întâlnire a directorilor Asociaţiei Tinerilor Oameni de Afaceri din Turcia (TÜGİAD).

“Turcia este acum pe o direcţie diferită. Ne aflăm într-un proces în timpul căruia corupţia este legitimizată. Uniunea Europeană este scoasă din calcul iar Shanghai Five este în vizor”, a adăugat acesta.

“În Turcia se desfăşoară un joc important chiar în faţa ochilor noştri, dar nu-l putem vedea”, a declarat Kılıçdaroğlu, repetând apelul său ca cetăţenii turci, indiferent de viziunile lor politice, să se unească sub PRP pentru a salva democraţia.

Conducerea PRP a cerut organizaţiei TÜGİAD să ia atitudine "împotriva “mişcărilor nedemocratice” ale guvernului turc.

“O ţară în care presa nu este liberă nu va avea nicio societate liberă. La uşa voastră se va bate în zorii zilei şi veţi fi luaţi în custodia poliţiei. Sectorul privat este subţire. Turcia poate creşte doar dacă sectorul privat se poate desfăşura liber”, a declarat liderul opoziţiei.

“Dacă spuneţi că ‘amendamentele legale recente sunt corecte, că arestarea oamenilor doar pe baza unor suspiciuni este corectă şi că Orientul Mijlociu este suficient pentru noi’, atunci această ordine actuală se va menţine. Dar dacă doriţi aplicarea legii, un stat social şi o mass media liberă, atunci adresa voastră este Uniunea Europeană. Vom continua să vorbim despre aceste probleme”, a mai spus Kılıçdaroğlu.

Acesta a adăugat că responsabilitatea protejării realizărilor democratice nu cade doar pe umerii opoziţiei, subliniind faptul că şi liderii din afaceri au un rol în această luptă.

Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) este o organizaţie eurasiatică cu caracter politic, economic şi militar fondată în 2001 de către China, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tajikistan şi Uzbekistan. Primele cinci state au făcut parte iniţial din organizaţia Shanghai Five, fondată în 1996, dar aceasta şi-a schimbat numele după aderarea Uzbekistanului în 2001.

Anul acesta, în septembrie, OCS a finalizat procedurile pentru intrarea în organizaţie a unor noi membri, precum Iran, India şi Pakistan. Este o mişcare importantă, ţinând cont de faptul că expansiunea este o problemă prioritară pentru “Clubul din Shanghai”.

În cazul în care India, Pakistanul, Iranul şi Mongolia ar deveni membri permanenţi, organizaţia şi-ar putea întări poziţia pe plan internaţional din moment ce ar controla 20% din petrolul lumii şi jumătate din toate rezervele globale de gaze naturale. Mai mult, OCS ar reprezenta aproximativ 50% din populaţia lumii.

Dacă planurile lui Putin vor fi puse în practică, OCS ar putea deveni nu numai un rival pentru NATO ci ar putea modela o nouă structură financiară care ar concura direct cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Noua Bancă de Dezvoltare (BRICS Bank), creată în această vară în Brazilia, este primul pas în această direcţie şi ar putea duce la modificarea statutului dolarului ca monedă de rezervă mondială, lucru care ar declanşa consecinţe grave pentru economia americană.

Ţinând cont că economia rusă se află într-un punct crucial – datorită devalorizării rublei, a scăderii preţurilor la petrol şi a sancţiunilor impuse de SUA şi Uniunea Europeană împotriva Rusiei pentru rolul său în conflictul ucrainean – s-ar putea ca Moscova să urmărească să accelereze întărirea poziţiei OCS pe plan internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor