Davutoglu: UE a început o campanie murdară împotriva guvernului turc


Premierul turc, Ahmet Davutoğlu.
Premierul turc, Ahmet Davutoğlu. (Adem Altan/AFP/Getty Images)

Premierul turc Ahmet Davutoglu a denunţat criticile Uniunii Europene referitoare la recentele arestări în rândul mass mediei opozante efectuate la ordinele guvernului turc, acuzând blocul de declanşarea unei “campanii murdare” împotriva Turciei.

“Prin această declaraţie, UE a început o campanie murdară împotriva guvernului nostru”, a declarat Davutoglu la un congres al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării desfăşurat duminică la Ankara.

Într-o declaraţie publicată în 14 decembrie, şeful UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, şi comisarul UE pentru Politică Europeană de Vecinătate, Johannes Hahn, au declarat că orice mişcare înspre aderarea Turciei la blocul european depinde de “respectarea deplină a aplicării legii şi a drepturilor fundamentale.”

Raidurile şi arestările “sunt incompatibile cu libertatea mass mediei, care este un principiu esenţial al democraţiei”, au mai susţinut cei doi.

Davutoglu a declarat că prin “această campanie murdară, UE desfăşoară de fapt o campanie de defăimare a guvernului nostru şi a ţării noastre.”

Remarcile sale au fost făcute la doar o zi după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lăudat măsurile luate împotriva oponenţilor săi ca fiind “curate şi legale”.

“Am urmărit acest proces îndeaproape ca preşedinte al acestei ţări. Totul este legal şi respectă procedurile [necesare]. ... Un proces cu adevărat perseverent şi curat are loc în acest moment”, a declarat sâmbătă Erdodan în Istanbul.

La data de 19 decembrie, un tribunal din Istanbul a emis un mandat de arestare pentru autoexilatul cleric Fethullah Gulen, care locuieşte în Statele Unite.

Forţele de securitate turceşti au năvălit în 14 decembrie în birourile din Istanbul ale reţelei de televiziune Samanyolu TV şi ale ziarului Zaman. S-a raportat că amândouă entităţi media sunt apropiate de Gulen.

În plus, Erdogan l-a acuzat pe Gulen şi pe susţinătorii săi că au fost în spatele dezvăluirilor online şi ale interceptărilor telefonice de anul trecut prin care s-a expus corupţia majoră existentă în cercul interior al lui Erdogan. Gulen a negat în repetate rânduri orice implicare în acele acţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe