Turcia: Forţele lui Assad masacrează oameni în oraşul sirian Alep

Ahmet Davutoglu.
Ahmet Davutoglu. (BULENT KILIC / AFP / GettyImages)

Premierul turc Ahmet Davutoglu a acuzat forţele guvernamentale siriene de comiterea unor masacre în oraşul sirian Alep şi în jurul acestuia, şi a declarat că Turcia va avea de înfruntat o nouă criză privind refugiaţii dacă cel de-al doilea oraş ca mărime al Siriei va cădea în mâinile forţelor lui Bashar al-Assad.

În timp ce avioanele de luptă americane bombardează poziţiile Statului Islamic în alte părţi ale Siriei, armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi-a intensificat campania împotriva unor grupuri rebele din vestul şi nordul ţării, pe care Washingtonul le vede ca aliaţi.

Turcia a făcut presiuni ca forţele coaliţiei conduse de SUA să îşi extindă campania militară atât împotriva Statului Islamic cât şi a forţelor lui Assad, susţinând că nu poate exista o pace în Siria atâta timp cât el va rămâne la putere.

Premierul turc a declarat că deşi oraşul sirian nu este încă în mâinile forţelor lui Assad, totuşi se află sub mari presiuni.

Alep, cel mai populat oraş al Siriei înainte de război, a fost împărţit în două între grupurile opoziţiei în est şi trupele guvernamentale în vest. Forţele lui Assad au încercuit treptat, în acest, an poziţiile rebele, încercând să blocheze rutele de aprovizionare ale acestora.

Davutoglu a declarat că forţele guvernamentale siriene au comis o serie de masacre prin bombardarea unor zone controlate de Armata Siriană de Eliberare (ASE) la vest şi nord-est de oraşul Alep. De fapt, ASE este un amestec de zeci de grupuri armate care luptă împotriva lui Assad.

Franţa a declarat că oferă ajutoare şi pregătire militară forţelor ASE dar nu a oferit alte detalii. Şi Turcia a fost de acord să ajute rebelii deşi nu este încă clar când şi unde se va întâmpla acest lucru.

Premierul turc a mai declarat că dacă Alep va cădea în mâinilor forţelor lui Assad atunci Turcia va avea de înfruntat o nouă criză îngrijorătoare în privinţa refugiaţilor care se retrag din calea războiului. “Din acest motiv dorim construirea unei zone sigure”, a adăugat el.

În prezent, Turcia adăposteşte peste 1,5 milioane de refugiaţi ca urmare a războiului civil sirian şi a presat SUA şi aliaţii lor să creeze o zonă sigură pentru refugiaţi pe teritoriul sirian.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a criticat coaliţia condusă de SUA că s-a concentrat în săptămânile recente pe oraşul sirian predominant kurd Kobane, care este asediat de peste o lună de către luptătorii Statului Islamic.

Alep este considerat de oficialii străini drept un bastion al opoziţiei şi abandonarea sa ar fi privită ca o spulberare a speranţelor pentru o soluţie politică atât de necesară în vederea terminării războiului sirian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe