Berlinul respinge cererea SUA pentru un ajutor militar suplimentar împotriva Daesh
alte articole
“Cred că Germania îşi îndeplineşte partea şi nu trebuie să discutăm despre noi aspecte legate de această chestiune pe moment”, a declarat Merkel.
Cancelarul a făcut aceste remarci duminică pentru postul de televiziune ZDF, fiind întrebată în legătură cu un raport publicat sâmbătă de revista săptămânală de ştiri Der Spiegel. Conform acelui raport, secretarul american al apărării Ashton Carter a trimis o scrisoare în care a cerut o contribuţie militară mai mare din partea Germaniei, la doar o săptămână după ce Parlamentul german a aprobat un plan pentru a se alătura coaliţiei conduse de SUA în lupta împotriva Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de Daesh) în Siria.
Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a confirmat faptul că s-a primit o scrisoare din partea Statelor Unite, fără a furniza detalii despre conţinutul ei. Revista germană, totuşi, a declarat că cereri similare au fost făcute şi către alţi parteneri ai SUA din coaliţia respectivă.
De la sfârşitul lunii septembrie 2014, SUA şi aliaţii săi au desfăşurat lovituri aeriene împotriva poziţiilor Daesh în Siria. Atacurile au fost criticate ca fiind ineficiente, Rusia descriindu-le ca un fel de “antrenament”, iar Siria susţinând că militanţii şi-au consolidat puterea de la lansarea campaniei conduse de SUA.
În 30 septembrie 2015, Rusia a lansat propria sa campanie de bombardare a poziţiilor Daesh în Siria. Dar SUA şi aliaţii săi susţin că Moscova atacă în principal ţinte care aparţin unor grupuri de luptători moderaţi care se opun regimului Assad.
Misiunea germană în cadrul coaliţiei include în prezent 6 avioane de recunoaştere Tornado, o fregată pentru protejarea portavionului francez Charles de Gaulle, un avion pentru realimentare şi până la 1.200 de soldaţi. Totuşi, Germania nu are planuri să desfăşoare pe moment raiduri aeriene în Siria.
Berlinul a trimis acest ajutor militar ca un răspuns direct la o cerere de solidaritate din partea Franţei după atacurile teroriste din luna noiembrie din Paris în care au murit 130 de oameni. Grupul Statul Islamic aparent şi-a asumat responsabilitatea pentru acele atentate.
După atacuri, Franţa a lansat raiduri aeriene masive împotriva poziţiilor Daesh în Siria şi a trimis portavionul Charles de Gaulle în estul Mediteranei.