Rusia stabileşte trei condiţii pentru depăşirea crizei cu Turcia

Rusia a stabilit trei condiţii pentru depăşirea crizei care a izbucnit după ce Turcia a doborât un avion de luptă rusesc în 24 noiembrie în apropierea graniţei turco-siriene, conform ambasadorului rus în Turcia.
Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov.
Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov. (Captură Foto)

Ankara a declarat că avionul rusesc a pătruns în spaţiul său aerian, în ciuda mai multor avertismente adresate pilotului rus. Moscova, în schimb, a susţinut că avionul său nu a pătruns în niciun moment în spaţiul aerian turcesc, adăugând că mişcarea turcilor reprezintă un gest de trădare.

Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, a declarat că Rusia se aşteaptă ca Ankara să îndeplinească trei condiţii pentru a se putea depăşi tensiunea dintre cele două ţări şi pentru a se putea repara relaţiile dintre ele, conform Hürriyet Daily News.

Ca primă condiţie, Karlov a declarat că Turcia trebuie să îşi ceară scuze pentru doborârea avionului rusesc, care a dus la moartea a doi soldaţi ruşi. Apoi, vinovaţii trebuie să fie găsiţi şi traşi la răspundere. Iar ca o treia condiţie, Turcia trebuie să plătească compensaţii pentru pagubele produse Rusiei în acest incident.

“Dacă cerinţele noastre nu sunt îndeplinite, celelalte anunţuri ale Turciei nu vor funcţiona”, a susţinut Karlov, fiind citat într-un interviu cu ziarul Cumhuriyet în 14 decembrie.

“În timp ce Turcia anunţă [o poziţie] în favoarea dialogului, ea publică de asemenea declaraţii care nu se potrivesc unei astfel de abordări”, a adăugat oficialul rus.

Cei doi piloţi ai bombardierului Su-24 doborât de turci în noiembrie s-au paraşutat pentru a scăpa cu viaţă, dar unul dintre ei a fost împuşcat fatal, aparent de rebelii aflaţi la sol. Dar Karlov a declarat că persoana care a tras în pilotul rus a fost de fapt un cetăţean turc pe nume Alparslan Celik.

“Alparslan Celik este cel care ne-a împuşcat pilotul. El a făcut o declaraţie în faţa camerelor şi apoi a arătat o bucată din paraşută. El a vorbit în limba turcă”, a mai declarat Karlov, adăugând că tatăl lui Celik este un fost primar.

Cel de-al doilea pilot a fost salvat cu ajutorul forţelor speciale siriene şi dus la o bază rusească din Siria. Trupul pilotului ucis a fost predat personalului militar rus din Ankara, de unde a fost transportat în Rusia.

Totodată, un alt pilot rus a fost ucis în timpul misiunii de salvare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe