Uleiul de ricin, minunat în cosmetică
alte articole
Ricinul este o plantă erbacee sau arborescentă, anuală sau perenă, în funcţie de clima regiunii în care se află. Originar din Africa tropicală, el este răspândit peste tot în lume, acolo unde găseşte condiţii favorabile, atât în zonele subtropicale dar şi în zonele cu climă temperată. În multe locuri este folosit ca plantă decorativă, în parcuri şi alte spaţii publice.
Seminţe de ricin au fost găsite în mormintele Egiptului antic, datând din anul 4000 î.Hr. Herodot menţionează utilizarea uleiului de ricin pentru lămpi şi masajul corpului, iar din anul 2000 î.Hr datează utilizarea lui pentru lămpi şi ca laxativ, în India.
Uleiul de ricin, este un lichid gălbui, foarte vâscos, recunoscut pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, hidratante, antioxidante şi un excelent remediu anti îmbătrânire. În general, seminţele conţin între 40% şi 60% ulei bogat în trigliceride, în principal, ricinoleina.
În medicina populară, se utilizează în mod frecvent ca laxativ şi pentru tratarea hemoroizilor externi.
De asemenea uleiul de ricin se foloseşte în cazuri de bronşită: se aplică pe piept un amestec din 2 linguri ulei şi o linguriţă ulei de terebentină. Mai precis, se încălzeşte uleiul de ricin şi se adaugă uleiul de terebentină, se masează puţin pieptul şi apoi se acoperă cu o pătură. Dacă afecţiunea este uşoară tratamentul se aplică seara la culcare, dacă este gravă se repetă de 3 ori pe zi.
Moaşele mai în vârstă obişnuiau să aplice ulei de ricin pe ombilicul nou-născutului când constatau că se vindecă greu, sau se masa pieptul femeilor pentru creşterea secreţiei de lapte.
Fiind un laxativ puternic este extrem de eficient în tratarea constipaţiei, câte o linguriţă de ulei dimineaţa. Administrarea internă se face de obicei la recomandarea medicului.
Extern, mai are o serie de aplicaţii terapeutice şi cosmetice.
Picioarele vor fi răsfăţate dacă le vom masa cu ulei de ricin, de 2 ori pe săptămână (sau mai des dacă au fost suprasolicitate), apoi vom pune şosete din bumbac; e ideal pentru vindecarea călcâielor crăpate şi a bătăturilor.
Rezultate bune au fost înregistrate în tratarea negilor, a chisturilor şi aluniţelor, prin ungerea acestora dimineaţa şi seara, masând uşor, cam de 20 de ori până la pătrunderea uleiului. De asemenea, pentru orice rană superficială, tăietură, escoriaţie.
Tensiunile musculare şi durerile articulare sunt eliminate dacă se masează zona respectivă cu ulei de ricin cald.
În cosmetică, folosit cu regularitate, face adevărate minuni:
- aplicat pe gene înainte de culcare, de 3 ori pe săptămână - le face să crească mai dese, mai lungi şi mai rezistente; poate fi folosit şi pentru a avea sprâncene netede şi lucioase.
- redă vitalitatea şi strălucirea părului, în special a celui uscat, devitalizat, cu vârfurile înspicate; stimulează creşterea părului.
Se aplică ulei de ricin (simplu sau combinat cu cel din sâmburi de struguri) la rădăcina firelor de păr şi se masează uşor, se acoperă cu o folie din plastic apoi cu un prosop; se lăsă să acţioneze aproximativ 15-20 de minute sau chiar întreaga noapte, după care se va spăla părul cu un şampon până când se elimină complet uleiul; procedura se repetă o dată pe săptămână timp de 6-8 săptămâni pentu ca rezultatele să fie vizibile.
O mască pentru păr se mai obţine dintr-o linguriţă de ulei de ricin, o linguriţă de ulei de măsline, un gălbenuş de ou şi o linguriţă de zeamă de lămâie; se masează uşor scalpul cu acest amestec, se lasă să acţioneze 30 de minute, apoi se spală părul cu şampon şi se clăteşte din abundenţă cu apă.
- diminuează ridurile şi cearcănele - se aplică pe zona din jurul ochilor o cantitate mică de ulei de ricin, se masează uşor, lăsând apoi să acţioneze peste noapte, dimineaţa se spală faţa doar cu apă călduţă.
- pentru hidratarea buzelor, pentru vergeturi şi aşa numitele ''pete de ficat'' care apar pe faţa şi pe mâinile persoanelor în vârstă.
- unghii mai rezistente, mâini mai catifelate - se masează bine mâinile cu ulei şi se pun mănuşi de bumbac. Dimineaţa se spală cu săpun şi apă călduţă. Se recomandată o cură de cel puţin o lună de zile.
Uleiul de ricin este uşor de aplicat, ieftin şi eficient. În primul rând este un remediu natural, care nu conţine substanţe chimice. El intră şi în compoziţia produselor cosmetice, uleiurilor de masaj şi a săpunurilor.