Seminţele unei plante pot aduce apă potabilă la sute de milioane de persoane

În multe ţări în curs de dezvoltare, nisipul şi unele plante disponibile reprezintă baza pentru crearea unei noi metode de filtrare a apei, ieftine şi eficiente, numită "Sand-F".
Moringa oleifera (CARNEGIE MELLON UNIVERSITY COLLEGE OF ENGINEERING)
Mioara Stoica
04.07.2018

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, 2.100 milioane de persoane nu au acces la servicii de apă potabilă sigure, dintre care majoritatea locuiesc în ţările în curs de dezvoltare. Noul proces dezvoltat de către Universitatea Carnegie Mellon din Statele Unite ale Americii ar putea ajuta în curând să se furnizeze apă curată multor regiuni cu deficit de apă.

"Sand-F" foloseşte proteine de la planta Moringa oleifera, un copac indigen din India, care se dezvoltă bine în climatul tropical şi subtropical. Copacul este cultivat pentru hrană şi uleiuri naturale, iar seminţele sunt deja folosite pentru un fel de purificare rudimentară a apei. Totuşi, acest mod tradiţional de purificare lasă din seminţe cantităţi mari de carbon organic dizolvat (DOC), permiţând astfel bacteriilor să crească din nou după numai 24 de ore. Acest lucru face ca apa să fie potabilă doar o perioadă scurtă de timp.

Co-autoarea studiului, Stephanie Velegol, profesor de inginerie chimică la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a avut ideea să combine această metodă de purificare a apei cu metode de filtrare cu nisip comune în zonele în curs de dezvoltare. Prin extragerea proteinelor din seminţe şi adsorbirea lor de către particulele de siliciu, principala componentă a nisipului, ea a creat nisip fin. "Sand-F" distruge microorganismele şi reduce turbiditatea, aderând la particule şi la materia organică. Aceşti contaminanţi nedoriţi şi DOC pot fi apoi spălaţi, lăsând apa curată pentru mai mult timp, iar "Sand-F" poate fi reutilizat.

"Sand-F" (CARNEGIE MELLON UNIVERSITY COLLEGE OF ENGINEERING)
"Sand-F" (CARNEGIE MELLON UNIVERSITY COLLEGE OF ENGINEERING)

În timp ce procesul de bază a fost testat şi s-a dovedit a fi eficient, au existat totuşi încă multe întrebări cu privire la crearea şi utilizarea "Sand-F", întrebări la care co-autorii Bob Tilton şi Todd Przybycien, profesori de inginerie chimică la Carnegie Mellon, au decis să răspundă.

Ei au arătat că procesul de fabricaţie prezintă un grad ridicat de flexibilitate, deoarece este capabil să lucreze în condiţii variate - apă şi concentraţie de proteine, fără să fie necesară prezenţa acizilor graşi sau fracţionarea.

În general, concluziile la care au ajuns Tilton, Przybycien şi colegii lor ar putea avea beneficii semnificative pentru populaţia din ţările în curs de dezvoltare, care caută o formă ieftină şi uşor accesibilă de purificare a apei. Această inovaţie avansează în domeniu, ajutând la crearea unei căi prin care, într-o zi, s-ar putea aplica sistemul "Sand-F" în aceste ţări.

"Este o zonă în care complexitatea ar putea duce la eşec: cu cât este mai complex, cu atât mai mult există posibilitatea ca ceva să eşueze", afirmă Tilton. "Concluzia mea este că cea mai simplă tehnologie ar putea fi şi cea mai bună."

Tilton şi Przybycien au publicat recent un studiu, în Langmuir ACS, numit „Moringa oleifera Seed Protein Adsorption to Silica: Effects of Water Hardness, Fractionation, and Fatty Acid Extraction.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor