Secretele mierii dezvăluite

Cercetătorii au descoperit în mierea de albine o substanţă crucială pentru sănătatea albinelor şi care poate explica de ce mierea a fost considerată de milenii bună pentru organism (Ralph Orlowski / Getty Images)
Cecilia Svesson NTD Television
26.07.2012

Oamenii de ştiinţa au descoperit o substanţă în miere care este esenţială pentru sănătatea albinelor şi care poate explica utilizare acestui produs dulce în medicina tradiţională de-a lungul istoriei.

Tobias Olofsson şi Alejandra Vasquez, cercetătorii de la Departamentul de Microbiologie Medicală de la Universitatea Lund, Suedia, au descoperit importanţa unui grup de bacterii numit bacterii lactice (LAB), numite astfel pentru că ele produc acid lactic, ca produs principal.

LAB contribuie la sănătatea albinelor şi produce efectul vindecător al mierii.


"Am făcut această descoperire. Mierea conţine de fapt milioane de bacterii lactice(benefice) pe care nimeni nu le-a văzut până acum. Aceste bacterii trăiesc în simbioză cu albinele în stomacul lor.

"Albinele folosesc aceste bacterii pentru a proteja nectarul care va deveni miere. Le folosesc de asemenea şi pentru a-şi proteja larvele şi pe ele însele de boli. Este o mare parte a sistemului imunitar al albinei", spune Olofsson.


Mierea sălbatică a fost folosită timp de mii de ani de diferite culturi pentru beneficiile sale asupra sănătăţii şi ca agent terapeutic. Este folosită de exemplu pentru durerile în gât şi vindecarea rănilor. Olofsson crede că mierea ar putea fi folosită ca un antibiotic natural, nu doar pentru albine cât şi pentru oameni.

Începând cu 1970 oamenii de stiinta au descoperit faptul că au scăzut comunităţile de albine din toată lumea. Ei numesc acest fenomen ,,colapsul coloniilor".


În ultimi ani, oamenii de ştiinţă au descoperit o creştere drastică a albinelor la nivel global, iar ei oferă diferite motive. Olofsson crede că apicultori sunt responsabili de situaţie.


"Ei vor să mărească producţia. Apicultorii au între 50 până la 100,000 de stupi în Statele Unite, vor să ia mai mulţi bani din această afacere. Le dau albinelor mâncare sintetică şi antibiotice de 3-4 ori pe an. S-a ajuns într-un punct în care albinele nu pot fi tratate mai rău.
Mierea matură este vândută în magazine cu un conţinut de apă mai mic de 20% şi nu conţine bacteriile benefice care se găsesc în albine, în special cele care se află în locul în care nectarul este transformat în miere, Vasquez şi Olofsson au scris acest lucru într-un articol publicat în Microbiology Today. În momentul de faţă singura metodă de a produce miere care să conţină bacterii LAB viabile este colectarea mierii sălbatice (dar acest lucru poate fi periculos) ori cumpărarea de miere proaspătă de la apicultori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor