Farmacia din bucătărie - salată de primăvară cu topinambur (I)

Din colecţia farmacia din bucătărie, va prezentăm două reţete de salate de sezon cu topinambur, recomandate pentru în special pentru dezintoxicarea organismului, prevenirea asteniei de primăvară(I) şi ca remediu pentru diabet(ÎI). Topinamburul, un aliment uitat al copilăriei, este de asemenea cunoscut sub numele de picioci, napul de pământ, măr de pământ, cartofi porceşti, trufe, pere iernatice sau napi porceşti. Se consumă începând cu luna octombrie şi până în aprilie. Dacă este lăsat pentru iarnă în pământ, bulbii ce sunt recoltaţi primăvara sunt mult mai dulci.
Maria Matyiku
16.04.2013

Din colecţia farmacia din bucătărie, vă prezentăm două reţete de salate de sezon cu topinambur, recomandate în special pentru dezintoxicarea organismului, prevenirea asteniei de primăvară (I) şi ca remediu pentru diabet (II).

Topinamburul, un aliment uitat al copilăriei, este de asemenea cunoscut sub numele de picioci, napul de pământ, măr de pământ, cartofi porceşti, trufe, pere iernatice sau napi porceşti. Se consumă începând cu luna octombrie şi până în aprilie. Dacă sunt lăsaţi peste iarnă în pământ, bulbii ce sunt recoltaţi primăvara sunt mult mai dulci.

Tonic şi antiseptic, este recomandat cu precădere primăvara pentru prevenirea asteniilor. Având un conţinut mare de inulină este folosit ca supliment alimentar pentru persoanele care suferă de diabet zaharat sau afecţiuni pancreatice, deoarece reduce nivelul de zahăr din sânge şi minimalizează nevoia de insulină.

Ingrediente:

250 g topinambur
2 lămâi
2-3 ridichi
200 g frunze de salată verde asortată sau frunze proaspete de spanac
3 linguri ulei de măsline
sare, piper după gust
opţional 200 g parmezan ras în felii subţiri

Modul de preparare:

Topinamburul se curăţa de coajă. Pentru a evita oxidarea se pune imediat după curăţare într-un castron cu apă în care s-a adăugat sucul de la o lămâie.

Frunzele de salată/ spanac se spală bine apoi se pun deoparte într-un castron să se zvânte.

Tăiaţi topinamburul în rondele fine. Sucul de lămâie rămas se amestecă cu uleiul de măsline. Jumătate din cantitate se toarnă peste rondelele de topinambur.

Ridichile se curăţă de frunze, se spală, se rad pe o răzătoare fină, după care se pun într-un bol separat.

Se toarnă restul de sos peste frunze de salată.

Salata se asamblează înainte de servire individual în fiecare bol. Se începe cu un strat de salată/ spanac verde, care apoi se acoperă cu rondele de topinambur, şi ridichiile rase. Se presară piper şi sare după gust şi se adaugă restul de ulei amestecat cu suc de lămâie. Deasupra se presară câteva frunze verzi de ceapă verde sau chive, tăiate mărunt.

Facultativ, se serveşte cu felii subţiri de parmezan. Poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor