Să ne punem gene false!

Deşi brevetul pentru descoperirea genelor false aparţine companiei de cosmetice Max Factor, care în anul 1919 folosea o tehnică de coasere a firelor de păr în genele naturale, se pare că acestea au fost folosite încă din era victoriană de către unul dintre primii makeup artişti din lume, pe numele de Madame Rachel.
Gene false de tip cluster şi bandă. (youtube.com)
Raluca Florea Nuţ
18.04.2014

Deşi brevetul pentru descoperirea genelor false aparţine companiei de cosmetice Max Factor, care în anul 1919 folosea o tehnică de coasere a firelor de păr în genele naturale, se pare că acestea au fost folosite încă din era victoriană de către unul dintre primii makeup artişti din lume, pe numele de Madame Rachel.

O altă controversă este apariţia pe marile ecrane în anul 1916 a filmului „Intolerance” a lui D.W. Griffith, care a comandat pentru actriţa Seena Owen o pereche de gene false realizate din păr natural de către un peruchier. Regizorul dorea să obţină pentru actriţa din film gene care să îi atingă obrajii şi care să creeze efectul de ochi foarte mari.

În fiecare decadă importantă pentru istoria modei genele false au fost prezente în diferite forme şi dimensiuni.

În zilele noastre acestea au devenit un must have la aplicarea oricărui tip de machiaj. Genele false s-ar putea împărţi în două mari categorii şi anume cele temporare (purtate doar o singură dată) şi cele semi-permanente, sau extensii de gene.

Genele temporare, se găsesc în foarte multe tipuri, forme, lungimi şi culori pentru a putea oferi makeup artiştilor posibilitatea să creeze efecte dintre cele mai complexe atât pentru industria de fashion cât şi pentru cinematografie.

Cele la care doresc să mă refer azi, sunt cele sub formă de bandă sau clustere, pe care ni le putem aplica singure cu puţin exerciţiu.

Genele false sub formă de bandă sunt cele pe care le aplicăm atunci când mergem la o serată în care dorim să conferim mai mult volum şi lungime genelor, şi de ce nu, să alungim ochiul.

Cum şi când se aplică acestea?

Există mai multe tehnici de aplicare, dar am să vă dezvălui una care mi se pare mie cel mai uşor de pus în practică. Dezlipiţi cu grijă banda de gene de pe suport şi măsuraţi lungimea acesteia în comparaţie cu lungimea pleoapei superioare, fără să lipiţi efectiv pe pleoapă. Dacă este cazul (şi de obicei este!), tăiaţi banda la lungimea care vi se potriveşte vouă. Lungimea poate să depăşească cu puţin lungimea ochiului, dar nu cu mult pentru că în final veţi avea o imagine cu o pleoapă superioară mult prea lungă pentru cea inferioară şi va rămâne un mister pentru restul invitaţilor modul în care aceastea se unesc de fapt. Aplicaţi un strat de lipici pe toată lungimea benzii.

Insitaţi pe colţuri pentru a asigura un rezultat bun. Aşteptaţi circa 30 secunde şi aplicaţi banda începând întotdeauna de la colţul intern al ochiului. Această tehnică vă va ajuta în momentul în care vă veţi aminti că mai aveţi un ochi care miraculos trebuie să semene perfect cu cel muncit înainte. Astfel, lipiţi bine colţul intern, continuaţi cu fixarea pe centrul pleoapei a mijlocului benzii şi apoi a colţului extern. Puteţi da un efect de lifting aplicând colţul extern uşor deasupra liniei genelor naturale.

În ce moment al machiajului aplicăm banda de gene?

Recomand aplicarea acestora la finalul machiajului ochilor. Aceste trucuri vă vor ajuta: Trasaţi o linie de tuş negru înainte de aplicare, acest lucru vă va uşura munca şi va ascunde eventualele greşeli de aplicare, cum ar fi neaplicarea în imediata vecinătate a liniei genelor naturale. Practic veţi salva restul invitaţilor de dilema soluţionării enigmei “femeii cu două rânduri de gene pe fiecare ochi”. Un alt truc util este folosirea unui lipici de culoare închisă, preferabil negru, care va masca din efectul de fals al genelor tip bandă.

Nu uitaţi, genele tip bandă au acest păcat de a tinde să arate foarte false. De aceea vă recomand să achiziţionaţi gene doar din magazinele specializate de make-up şi mai mult decât atât, doar de la companii producătoare cunoscute pentru confecţionarea acestora. Ar fi bine să le alegeţi pe cele din fire de păr natural şi să alegeţi lungimea cea mai scurtă pe care o găsiţi. Chiar dacă în cutie arată scurte, genele de acest tip tind să fie foarte lungi, ceea ce adaugă la efectul lor de “false”. Dacă totuşi nu aţi reuşit să achiziţionaţi decât din cele medii/lungi, puteţi să le scurtaţi cu o forfecuţă. Amintiţi-vă să tăiaţi firele pe diagonală şi niciodată drept (efect de copertină), şi amintiţi-vă mereu că dedesubt sunt cele naturale, şi nu doriţi în nici un caz să le scurtaţi cu această ocazie. Puteţi tunde mai mult în zona colţului intern al ochiului şi mergând înspre exterior să ciupiţi tot mai puţin din lungime.

Cum le dăm jos?

În niciun caz prin metoda plasturelui! Aplicaţi puţin demachiant cu ajutorul unei dischete de vată pe pleoapă şi aşteptaţi câteva secunde. Dezlipiţi dinspre colţul exterior spre interior cu grijă pentru a nu va îndepărta şi genele naturale.

Genele de tip cluster, necesită o îndemânare mai mare în aplicare, dar cu puţin exerciţiu veţi reuşi să le aplicaţi fără prea mare efort. În comparaţie cu genele tip bandă, acestea se pot modela mai bine şi conferă un aspect mai puţin “fals”.

Cum se aplică?

În primul rând întoarceţi cutia astfel încât firele de păr să fie dispuse înspre sus iar nodul genelor înspre voi. Vă va uşura aplicarea. Dezlipiţi cu grijă fiecare cluster din ambalaj cu ajutorul unei pensete. Îmbibaţi „nodul” clusterului în lipici (neapărat de culoare închisă) şi aplicaţi-l pe pleoapa superioară, în vecinătatea imediată a genelor naturale. Puteţi începe dinspre centrul pleoapei mergând înspre exterior. După ce aţi finalizat ambii ochi, puteţi termina colţul interior al pleoapelor. După cum spuneam anterior, avantajul acestora este că se pot modela mai bine şi se pot aplica după propriul plac, mai dese (chiar suprapuse) sau mai îndepărtate, în funcţie de efectul dorit de noi.

Pentru un ochi alungit insistaţi cu aplicarea lor cât mai suprapuse la colţul exterior rărind aplicarea înspre interior. Nu uitaţi nici de data aceasta că aveţi 2 ochi şi încercaţi să ţineţi cont de numărul de clustere aplicate pentru un efect uniform. De asemenea, acestea se pot scurta la colţul intern al ochiului, şi recomand şi în acest caz aplicarea unei linii de tuş înainte de procedură. După uscarea lipiciului puteţi rimela cu ajutorul vârfului rimelului genele dumneavoastră, mai ales colţul extern. Dacă aveţi gene care tind să fie îndreptate în jos, curbaţi-le înainte de toate cu ajutorul cleştelui de gene.

Cum se îndepărtează?

De asemenea, aplicaţi pe pleoapa superioară demachiant şi aşteptaţi puţin înainte de demachierea ochiului propriu-zisă.

În următorul articol, vom vorbi despre extensiile de gene şi genele semi-permanente. Până atunci vă doresc să vă perfecţionaţi tehnica de aplicare a genelor temporare!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor