Descoperă Dubrovnik. Incursiune în istorie şi artă - Croaţia. Partea I (video)

Dubrovnik, Croaţia
Dubrovnik, Croaţia (Pixabay.com)

Croaţia este o destinaţie ce încântă cu peisaje marine şi montane deosebite, o istorie veche şi bogată, cu bucătărie rafinată, servicii de calitate şi o infrastructură de transport excelentă. Coasta Dalmată cu perla coroanei, Dubrovnik, vă oferă peisaje minunate, iar muntele Srd ce domină golful, vă impresionează cu priveliştile lui unice. Clima este tropicală, copacii sunt rarităţi, iar soarele vă inundă cu razele sale fierbinţi.

Vechea cetate din Dubrovnik are o istorie atestată din secolul al VII-lea şi a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO în 1979. Prin Ragusa (Dubrovnik-ul de azi) au trecut avarii, slavii, bizantinii, ungurii, austriecii, fiecare dintre aceste neamuri lăsând posterităţii ce au ştiut mai bine. Să nu uităm veneţienii şi turcii, ale căror urme se văd în arhitectura vechii cetăţi.

Ragusa s-a format din unirea a două localităţi rivale pe malul Mării Adriatice şi a concurat cu Veneţia, dar a fost dărâmată de cutremure şi războaie. Azi a devenit Dubrovnik, o destinaţie de top pentru multimiliardari datorită frumuseţii şi istoriei sale. Reconstrucţia cetăţii vechi este impecabilă, mândră şi maiestuoasă, deşi a fost distrusă de cutremurul din secolul al XVII-lea şi, recent, avariată în timpul războiului civil din 1991-1992.

Dubrovnik, Croaţia
Dubrovnik, Croaţia (Pixabay.com.)

Dubrovnik este un oraş vechi în sudul Croaţiei, ce îmbină armonios unele dintre cele mai frumoase peisaje din lume cu obiective istorice semnificative. Zidurile vechiului oraş adăpostesc 4 forturi ce protejează oraşul. Zidurile sunt frumoase, bine întreţinute, având aproximativ 2.000 m lungime şi 25 m înălţime, fiind construite în secolele VIII-XVI. Oraşul vechi, Portul Gruz şi Stradun sunt unele locuri ce nu trebuie ratate dacă ajungeţi în Dubrovnik.

Palatele sunt faimoase prin frumuseţea şi podoabele lor. Palatul Sponza construit la jumătatea secolului al XVI-lea, în stil gotic şi renascentist, găzuieşte acum arhivele naţionale ale Croaţiei. Al doilea palat deosebit este Palatul Rector ridicat la 1441, tot în stil gotic şi renascentist, fiind urmat de Palatul Guvernatorilor, construit în acelaşi stil, în secolul al XV-lea. Pătrunzând în interiorul Cetăţii descoperim biserici şi muzee, majoritatea fiind situate în acelaşi perimetru în apropierea Turnului Clopotului, dinspre port.

Dubrovnik, Croaţia
Dubrovnik, Croaţia (Youtube.com)

Acest minunat oraş deţine atât mănăstiri cât şi catedrale, care pot fi vizitate. Catedrala din Dubrovnik pe care o vedem în prezent, se înalţă lângă Palatul Rectorului şi a fost ridicată pe ruinele a 2 biserici.

Prima datează din secolul al XII-lea şi a fost finanţată de Richard Inimă de Leu între anii 1157-1199. În secolul al XIV-lea, pe locul acestei biserici s-a construit o catedrală în stil romanic care va fi distrusă de cutremurul din 1667. Catedrala de azi este rodul arhitecţilor napoletani Andreea Buffalini şi Paolo Andreotti, ce încep construcţia în 1671, fiind finalizată mai târziu de arhitectul Katicic în 1713.

În interiorul catadralei pot fi văzute lucrări ale prestigioşilor pictori italieni. Dintre mănăstiri amintim Mănăstirea Franciscană ce deţine una dintre cele mai vechi farmacii din Europa deschisă la 1317. Aici sunt expuse obiecte istorice pecum: cărţi de medicină, ceramică şi obiecte preţioase din trecutul oraşului.

Urmează Mănăstirea Dominicană care este un complex architectural deosebit. În muzeul mănăstirii se află a o Biblie din secolul al XVI-lea. Nu trebuie uitată Biserica Sf. Blaise, ridicată în stil baroc în anii 1705-1717 de arhitectul Gropeli, unde poate fi admirată statuia din aur a Sf. Blaise, patronul spiritual al oraşului.

Atrag atenţia şi construcţii arhitectonice precum Columna lui Orlando sau Coloana lui Roland, aflată în faţa Turnului Clopotului. Columna este decorată cu un steag din piatră al cavalerului Roland.

Alt obiectiv este Turnul Clopotului ridicat la 144, cu o înălţime de 35 m; a fost dărâmat şi reconstruit la 1928 având câteva statui de culoare verde ce anunţă ora. Urmează Acvariul, Muzeul de icoane, Muzeul Maritim şi Casa Memorială Marin Drzic, unde găsim diferite colecţii de mare valoare ce au încărcătură istorică.

Va urma