UE va relua discuţiile privind aderarea Turciei imediat după referendumul pentru Brexit

Se pare că, potrivit unor rapoarte, Uniunea Europeană va sta cuminte pe durata referendumului britanic privind Brexit-ul ca apoi, la doar câteva zile, să relanseze discuţiile şi negocierile privind aderarea turcilor la blocul european.
Premierul britanic David Cameron şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.06.2016

Conform unui articol AFP, statele membre ale UE se vor întâlni în 30 iunie pentru a deschide un nou capitol de negociere cu Turcia.

Acest lucru înseamnă că la doar câteva zile după ce campania ”Leave” (care susţine ieşirea Marii Britanii din UE, sau Brexit-ul) ar putea câştiga referendumul din 23 iunie privind Brexit-ul, subiectul aderării turcilor se va afla din nou în centrul atenţiei şi s-ar putea ca Ankara să obţină ce îşi doreşte.

Acest ultim anunţ va alimenta temerile că oficialii UE încearcă să menţină secret până după referendumul britanic orice acord cu Turcia privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii săi. Aderarea Turciei la blocul european a fost un subiect fierbinte în dezbaterea privind Brexit-ul, în condiţiile în care criticii îl presează pe premierul Cameron cu privire la dilema utilizării sau nu a dreptului de veto al Marii Britanii pentru a se opune aderării turcilor. Susţinătorii Brexit-ului au declarat că Marea Britanie înfruntă sosirea a milioane de turci dacă aleg să rămână în continuare în blocul european.

Totuşi, când a fost întrebat dacă se va opune prin veto aderării Turciei la UE, premierul britanic a declarat că nu există nicio o perspectivă ca Turcia să devină un membru al blocului european prea curând.

Premierul, care a fost un suporter îndelungat al aderării Turciei la UE, a încercat să reducă temerile, afirmând: „Nu cred că acest lucru se va întâmpla timp de câteva decenii; în ceea ce mă priveşte această chestiune nici nu există”.

Turcia şi-a negociat aderarea timp de peste un deceniu. UE a promis că va permite cetăţenilor turci să călătorească şi să stea în spaţiul Schengen fără vize pentru perioade de până la trei luni. Marea Britanie nu face parte din spaţiul Schengen.

În acelaşi timp, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că ţara sa „doreşte ca Marea Britanie să rămână în UE în orice circumstanţe”. El a adăugat: „ieşirea Marii Britanii va avea cu siguranţă un impact negativ”.

Pentru ca Turcia să se califice pentru aderare trebuie să îndeplinească toate condiţiile prevăzute în tratatul de ascensiune încheiat între Turcia şi Comisia Europeană. Apoi, toate cele 28 de state membre trebuie să fie de acord unanim asupra pasului final al aderării.

Şi, din moment ce Turcia continuă să menţină presiunea asupra cancelarului german Angela Merkel, şi anume ameninţarea că va da drumul la milioane de refugiaţi spre centrul Europei dacă nu se va rezolva problema vizelor pentru cetăţenii turci, este aproape sigur că Ankara va obţine în final ceea ce doreşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor