Trimisul UE în Turcia demisionează în mijlocul intensificării neînţelegerilor

Principalul reprezentant al Uniunii Europene în Turcia a demisionat, semnalând tensiuni substanţiale în relaţiile dintre cele două părţi
Ambasadorul UE în Turcia, Hansjoerg Haber.
Ambasadorul UE în Turcia, Hansjoerg Haber. (Captură Foto)

Ambasadorul Hansjoerg Haber a demisionat marţi, în timp ce un oficial al delegaţiei UE în Ankara a refuzat să explice motivul din spatele demisiei.

“Confirmăm demisia lui Haber. Nu ne aflăm în poziţia de a comenta în privinţa motivului [demisiei] pe moment”, a declarat oficialul, care a cerut să rămână anonim.

Demisia are loc la o lună după ce Haber a fost convocat de Ministerul turc de Externe cu privire la comentariile critice la adresa modului în care Ankara a gestionat un controversat acord UE-Turcia privind imigranţii. Un oficial UE a declarat totuşi că demisia lui Haber “nu s-a datorat unor motive personale”.

Oficialii turci l-au criticat pe Haber pentru că a folosit o expresie în limba germană pentru a descrie faptul că acordul UE-Turcia întâmpină probleme în vederea implementării sale.

“Avem un proverb - ‘Începe ca un turc şi termină ca un german’. Dar aici s-a întâmplat exact invers. A început ca un german şi se termină ca la turci”, a declarat Haberrin 13 mai, conform unui raport publicat în ziarul Hürriyet.

Turcia a avut relaţii dificile cu UE în cursul negocierilor unui acord ce urmăreşte să reducă fluxul de imigranţi ilegali ce ajung în Europa.

UE a fost deja criticată pentru încheierea acordului cu Turcia, în baza căruia aceasta va primi înapoi toţi refugiaţii şi migranţii care au folosit Marea Egee pentru a pătrunde ilegal în Grecia. În schimb, UE a promis ajutoare financiare în valoare de câteva miliarde de dolari, accelerarea discuţiilor privind aderarea Turciei la blocul european şi suspendarea vizelor pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească în spaţiul Schengen.

Unul dintre obstacolele întâmpinate de implementarea acordului este reprezentat de refuzul turcilor de a-şi modifica legile naţionale antiterorism. Mai mult, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a şantajat UE, ameninţând că va permite unui număr mare de refugiaţi să plece spre Europa dacă nu se va rezolva chestiunea suspendării vizelor pentru cetăţenii turci.

Conform acordului, această problemă ar trebui să fie finalizată până în 1 iulie.

Conform unor documente diplomatice care au ajuns în presă, cancelarul german Angela Merkel ar putea ajunge la un compromis cu Erdogan pentru ca acordul privind refugiaţii să rămână intact.

Într-o telegramă diplomatică ajunsă în mass media, ambasadorul britanic în Germania, Sir Sebastian Wood, a scris că oficialii germani sunt pregătiţi să ajungă la un compromis cu tabăra turcă, a raportat ziarul britanic Daily Telegraph.

Peste un milion de refugiaţi au ajuns în Europa prin Turcia şi Grecia anul trecut şi de acolo au traversat Balcanii pentru a ajunge în Germania sau alte state nordice ale Uniunii Europene, conform datelor ONU. Un număr suplimentar de 208.000 refugiaţi au sosit în Europa de la începutul acestui an.

Peste 2.850 de persoane au murit până acum în acest an încercând să traverseze Mediterana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe