Bank of England: Brexitul ar putea duce la prăbuşirea economiei globale
alte articole
Bank of England (BoE) şi-a amplificat avertismentele în privinţa consecinţelor unui vot în favoarea Brexit-ului, susţinând că acest pas ar putea afecta economia globală şi că lira sterlină pare să scadă tot mai mult după o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE.
Factorii de decizie din cadrul BoE au discutat de asemenea despre planurile de contingenţă ale băncii pentru a proteja sistemul bancar în cazul unui vot în favoarea Brexit-ului, inclusiv o monitorizare îndeaproape a băncilor pentru a se asigura că acestea au acces la lichiditatea de care au nevoie.
BoE a declarat că referendumul privind Brexit-ul este cel mai imediat risc pe care îl întâmpină pieţele financiare britanice, adăugând că, de fapt, pieţele si economiile din jurul lumii ar putea fi de asemenea expuse riscului.
„Prin piaţa financiară şi canalele de încredere, există de asemenea riscul ca efectele negative să se reverse asupra economiei globale”, conform unui rezumat al unei întâlniri din 15 iunie a Comitetului BoE pentru Politică Monetară.
Miliarde de dolari au dispărut de pe pieţele globale de acţiuni înainte de referendumul din 23 iunie şi randamentele obligaţiunilor guvernamentale din mai multe ţări au ajuns la niveluri scăzute record.
Guvernatorul BoE, Mark Carney, a fost tot mai criticat de susţinătorii Brexit-ului, care îl acuză pe el şi BoE că emit avertismente inutile în privinţa riscului afectării economiei în cazul ieşirii Marii Britanii din UE.
Janet Yellen, preşedinta U.S. Federal Reserve, a recunoscut miercuri că posibila ieşire a Marii Britanii din blocul european este un factor pentru menţinerea ratelor dobânzilor americane pe loc în această lună. Pe de altă parte Banca Japoniei a declarat că principala sa îngrijorare pe termen scurt este posibilitatea unui Brexit.
Factorii de decizie monetară din cadrul BoE au declarat că este tot mai probabil că lira sterlină să scadă şi mai mult după un vot favorabil ieşirii marii Britanii din UE, prognozând chiar posibilitatea unei scăderi mai puternice.
Nu este clar cât de mult din încetinirea economiei Marii Britanii se datorează referendumului, a susţinut BoE, dar a indicat că dovezile tot mai consistente arată că firmele şi companiile au amânat luarea unor decizii majore privind investiţiile în aşteptarea rezultatelor referendumului.
BoE a mai declarat că poziţia sa asupra ratelor dobânzii după un vot favorabil Brexit-ului va fi complicată de presiunile generate de afectarea creşterii economice şi de scăderea prognozată a lirei sterline, care ar putea amplifica inflaţia.