Delegat britanic: Merkel pregătită să cedeze şantajului turcesc în privinţa vizelor
alte articole
Într-o telegramă diplomatică dezvăluită, ambasadorul britanic în Germania, Sir Sebastian Wood, a scris că oficialii germani sunt pregătiţi să ajungă la un compromis cu Turcia, a raportat ziarul britanic Daily Telegraph.
Accesul fără vize în UE face parte dintr-un acord încheiat în luna martie între Turcia şi Uniunea Europeană.
Conform acordului, Ankara a fost de acord să controleze fluxul de refugiaţi în schimbul unor privilegii precum accelerarea discuţiilor în privinţa aderării la UE şi ajutoare financiare în valoare de miliarde de dolari.
Timp de câteva săptămâni, UE şi Ankara au fost prinse într-un impas după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a refuzat să modifice legile antitero ale ţării – o condiţie prealabilă pentru călătoriile fără vize în spaţiul Schengen. În acelaşi timp, Erdogan a ameninţat că, în cazul în care nu se ajunge la un acord în privinţa vizelor, va da drumul unui val mare de migranţi spre Europa.
Turcia şi-a apărat legile antitero care sunt folosite pentru a judeca cadre didatice şi jurnalişti, invocând problemele de securitate curente pe care le înfruntă în sudul ţării.
“În ciuda liniei publice dure, există unele semne că, in extremis, germanii vor face compromisuri suplimentare pentru a menţine acordul UE-Turcia”, a scris Sir Sebastian.
Acordul privind ridicarea vizelor ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 iulie şi există temeri că Erdogan va creşte fluxul de refugiaţi spre Europa dacă nu obţine ce doreşte.
Conform lui Sir Sebastian, Berlinul consideră că poate să îl ţină pe Erdogan la masa discuţiilor şi să păstreze acordul pe durata verii, cu o amânare de ultimă oră a implementării acestuia de către ambele tabere până în luna octombrie.
Totuşi, o telegramă diplomatică din partea lui Richard Moore, ambasadorul britanic în Turcia, a susţinut: “Dacă nu are loc liberalizarea vizelor, un Erdogan precipitat şi enervat – înclinat să lupte când se simte trădat – şi-ar putea pune în aplicare ameninţarea de a deschide ‘ecluzele’ spre Europa pentru migranţi”.
Temerile privind o potenţială prăbuşire a acordului cu Turcia aparent au determinat oficialii UE să ia în considerare un plan B – să încheie un acord similar cu Grecia, în locul Turciei.
Sute de mii de refugiaţi fug din zonele de conflict din Africa şi Orientul Mijlociu, în special din Siria, şi încearcă să ajungă în Europa fără să depună cerere pentru vize. Afluxul a afectat blocul, în special ţările aflate la graniţele externe ale UE.
UE şi Sudanul
În plus, ziarul german Der Spiegel a raportat recent că Uniunea Europeană ar fi intermediat un acord controversat cu preşedintele sudanez Omar al-Bashir cu scopul de a opri intrarea refugiaţiilor în Europa din Africa.
Conform acordului, încheiat de ambasadorii UE în cadrul unei întâlniri în 23 martie 2016, blocul va oferi peste 50 milioane de euro, în decursul a trei ani, unui număr de 8 ţări africane pentru a le ajuta să îşi securizeze graniţele, a descoperit revista germană.
Documentele secrete obţinute de Spiegel indică faptul că Europa va furniza, de asemenea, camere de filmat, scannere şi servere pentru ca guvernul sudanez să înregistreze refugiaţii. Conform proiectului, condus de Germania, poliţia sudaneză de frontieră va fi pregătită, iar Berlinul va construi tabare şi camere de detenţie în Sudan.