Mii de britanici semnează o petiţie pentru anularea referendumului privind Brexitul

Mii de britanici au semnat o petiţie pentru anularea unui viitor referendum privind rămânerea sau ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, după uciderea parlamentarei laburiste Jo Cox.
O pancartă pe care scrie “Vote Leave” este văzută în sud-estul Londrei, 16 iunie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.06.2016

Aproximativ 27.000 de persoane au semnat petiţia pe website-ul Parlamentului britanic începând de sâmbătă. Petiţia cere guvernului britanic să anuleze votul care este programat să aibă loc în 23 iunie.

Apelul are loc într-un moment în care campaniile pentru referendum au fost suspendate de către ambele tabere după uciderea parlamentarei Jo Cox, în vârstă de 41 de ani, care se opunea ieşirii Marii Britanii din UE, sau aşa-zisul Brexit.

Premierul britanic David Cameron s-a retras, de asemenea, dintr-un miting programat în Gibraltar, un teritoriu britanic din străinătate situat în cel mai vestic punct al Mării Mediterane, localizat în capătul sudic al Spaniei şi disputat de Londra şi Madrid.

În condiţiile în care petiţia a strâns peste 10.000 de semnături, guvernul este obligat să publice un răspuns oficial lîn legătură cu aceasta.

Campania online a strâns majoritatea semnăturilor în ultimele câteva zile. Se anticipează ca petiţia să atingă pragul de 100.000 de semnături înainte de ziua votării şi acest lucru ar putea declanşa o dezbatere în Parlament.

Unele sondaje de opinie au sugerat că tabăra pro-Brexit înregistra un procentaj mai mare înainte de a fi ucisă Jo Cox, care a fost împuşcată şi înjunghiată marţi în faţa unei librării din Birstall, în nordul Marii Britanii.

Atacatorul ei aparent a strigat de cel puţin două ori “Puneţi Marea Britanie pe primul lor”. Un bărbat de 52 de ani, numit pe plan local Tommy Mair, a fost arestat de poliţie.

Conform mass mediei britanice, s-ar putea ca Mair să fi avut înclinaţii de extremă dreapta. “Britain First” (Marea Britanie pe primul loc) este numele unui grup anti-imigraţie de extremă dreapta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor