UE menţine sancţiunile economice împotriva Rusiei încă şase luni

Delegaţii Uniunii Europene (UE) au căzut de acord să prelungească sancţiunile economice împotriva Rusiei pentru încă şase luni. Sancţiunile urmăresc să reducă influenţa Rusiei în estul Europei, în special în Ucraina.
Steagul Federaţiei Ruse (st) şi cel al Uniunii Europene.
Steagul Federaţiei Ruse (st) şi cel al Uniunii Europene. (Captură Foto)

Ambasadorii statelor UE în Bruxelles au căzut marţi de acord să prelungească sancţiunile economice împotriva Rusiei, au declarat surse diplomatice.

Sancţiunile UE au în vizor sectoarele financiar, al apărării şi cel petrolier. În plus, sancţiunile obstrucţionează exporturile ruseşti spre UE, precum şi accesul băncilor ruseşti la pieţele Europei.

Acest set strict de sancţiuni urma să expire în luna iulie, dar vor continua până în ianuarie 2017. Decizia va fi transmisă acum miniştrilor UE pentru a fi aprobată oficial vineri.

Sancţiunile prelungite marţi au fost aplicate iniţial după doborârea zborului malaezian MH17 în iulie 2014, un atac pentru care au fost învinuiţi rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a prelungit până în iunie 2017 un alt set de sancţiuni, împotriva anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Sancţiunile interzic membrilor UE să importe produse din Crimeea, să investească în regiune, să coopereze în domeniul turismului şi să exporte anumite produse şi servicii în zonă.

Rusia a anexat peninsula ucraineană în martie 2014, atrăgând asupra sa sancţiuni atât din partea Bruxelles-ului, cât şi a Washingtonului.

Un set separat de interdicţii pentru vize şi măsuri pentru îngheţarea activelor, aplicat împotriva unor persoane din Rusia şi Ucraina pentru susţinerea separatiştilor în 2014, vor rămâne în vigoare până în septembrie 2016.

În martie 2015, Consiliul European a condiţionat restricţile economice de implementarea completă a prevederilor acordului de pace de la Minsk.

Sancţiunile au fost controversate încă de la început, întrucât Germania, Italia şi Ungaria sunt îngrijorate din cauza întreruperii relaţiilor cu Rusia, care este un partener politic şi economic major.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe