Putin ar putea vinde acţiuni Rosneft companiilor chineze şi indiene

În condiţiile în care economia rusă suferă în continuare de pe urma recesiunii şi a sancţiunilor occidentale, Kremlinul a anunţat că ar putea vinde o parte din acţiunile Rosneft unor companii chineze sau indiene.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.06.2016

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea vinde 19,5% din acţiunile gigantului petrolier Rosneft unor companii din India şi China pentru a acoperi deficitul bugetar al Rusiei, a raportat luni Bloomberg.

Ruşii ar dori să încheie contracte cu ambele ţări, a raportat website-ul de ştiri, citând surse neidentificate. Valoarea contractului este estimată la 700 miliarde de ruble (11 miliarde de dolari), ceea ce ar reprezenta o privatizare record pentru statul rus.

Tranzacţiile l-ar ajuta pe Putin să acopere lipsurile bugetare înainte de alegerile prezidenţiale din 2018 şi să echilibreze cele 19,75% de acţiuni ale Rosneft cumpărate de compania londoneză BP Plc în 2013.

Bugetul Rusiei este în prezent afectat de recesiunea economică, agravat în 2014 de impunerea sancţiunilor occidentale şi scăderea preţurilor la petrol.

Atât China cât şi India şi-au exprimat anterior interesul în achiziţionarea de acţiuni Rosneft, dar niciuna dintre cele două ţări nu au confirmat că au luat în considerare o ofertă comună, a raportat Bloomberg.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, a declarat luni că Moscova nu are o preferinţă între investitorii indieni sau chinezi, adăugând că sunt luate în considerare toate opţiunile, conform agenţiei de ştiri RIA Novosti.

Chiar şi prin vânzarea a 19,5% dintre acţiuni, statul îşi va păstra controlul asupra celei mai mari companii petroliere ruseşti listată la bursă. Compania de stat Rosneftgaz controlează în prezent 69,5% din acţiunile Rosneft iar compania britanică BP controlează 19,75%.

Planurile de a vinde 19,5% din acţiunile Rosneft au fost exprimate pentru prima dată în 2014. La sfârşitul anului trecut, ministrul rus al Finanţelor Anton Siluanov a declarat că vânzarea va avea loc în 2016. Totuşi, el nu a numit niciun potenţial cumpărător, dar a menţionat investitorii chinezi printre concurenţi.

Kremlinul a început să urmărească consolidarea relaţiilor cu ţările asiatice, şi în special cu China, după ce relaţiile Rusiei cu Occidentul au suferit o lovitură puternică datorită conflictului din Ucraina. Totuşi, mulţi analişti notează că orientarea Rusiei către Asia nu a produs rezultate semnificative.

Noile proiecte bilaterale se derulează încet şi un acord pe termen lung pentru gaz în valoare de 400 miliarde de dolari, semnat de gigantul rus Gazprom şi compania chineză CNPC în 2014, nu poate fi considerat un rezultat al noii orientări, deoarece a fost precedat de un deceniu de negocieri.

Anul trecut, Rusia şi China au eşuat să ajungă la un comerţ anual în valoare de 100 miliarde de dolari, în condiţiile în care veniturile au scăzut cu 27,8%, ajungând la 64,2 miliarde în 2015.

În 25 iunie 2016, Vladimir Putin va efectua o vizită oficială în China la invitaţia omologului său chinez Xi Jinping, a anunţat luni biroul de presă al Kremlinului.

Cei doi lideri vor discuta despre paşii ce trebuie făcuţi în vederea dezvoltării suplimentare a parteneriatului ruso-chinez şi a cooperării în sferele comerţului, economiei, investiţiilor, ştiinţei şi tehnicii şi în sfera umanitară.

Agenda va include de asemenea chestiuni internaţionale cheie, cooperarea în organizaţiile multilaterale şi regionale – în special Organizaţia Naţiunilor Unite, grupul de ţări BRICS, sau grupul de ţări G20 – şi implementarea acordurilor care vor fi încheiate în timpul Summitului OCS (Organizaţia pentru Cooperare din Shanghai) din Taşkent, conform declaraţiei.

Summitul anual al Organizaţiei pentru Cooperare din Shanghai – care include Rusia, China, Kazahstan, Kârgâzstan, Tajikistan şi Uzbekistan – va avea loc în capitala uzbekă în perioada 23-24 iunie.

India şi Pakistanul sunt aşteptate să se alăture OCS în iunie, a declarat la începutul acestei luni preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev, conformo agenţiei de ştiri RIA Novosti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor