Kievul ofensat de viziunea ONU asupra rolului Rusiei în soluţionarea conflictului ucrainean

Ucraina a reacţionat puternic la remarcile făcute de secretarul general al ONU care a părut să laude Rusia pentru rolul său în soluţionarea conflictului din estul Ucrainei. Delegatul Kievului la ONU a declarat că Ban Ki-moon nu poate fi un furnizor de bune oficii.
Un separatist pro-rus se uită prin lentilele puştii sale la un punct de control din oraşul ucrainean Doneţk. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.06.2016

Ambasadorul ucrainean la ONU, Volodimir Yelcenko, a declarat că secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, „nu poate fi un furnizor de bune oficii” în privinţa conflictului din Ucraina. Comentariile sale au loc după remarcile făcute joi de Ban la Forumul Economic Internaţional în St. Petersburg şi care păreau să laude Rusia.

Ban a declarat că Moscova are „un rol foarte important de jucat şi mă bazez mult pe conducerea Federaţiei Ruse”.

Afirmaţiile făcute de Ban au fost uşor diferite de textul discursului său pregătit pentru acest forum, care susţinea că Rusia „are un rol critic de jucat ... în privinţa adresării altor chestiuni globale presante, de la soluţionarea conflictelor din Ucraina şi Siria, până la protejarea drepturilor omului şi controlarea şi proliferarea armelor de distrugere în masă”.

Guvernul din Kiev a acuzat Rusia că susţine rebelii separatişti din estul Ucrainei. „Sunt complet revoltat de o astfel de declaraţie. Nu înţeleg cum poate secretarul general al Naţiunilor Unite să spună astfel de lucruri”, a susţinut Yelcenko.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a participat de asemenea la forumul din St. Petersburg şi a declarat că Uniunea Europeană trebuie să lucreze cu Rusia în ciuda sancţiunilor aplicate împotriva ei în ultimii doi ani.

Juncker a devenit cel mai înalt oficial UE care a vizitat Rusia de când aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014. Mişcarea ruşilor a atras o serie de sancţiuni economice din partea SUA şi a Uniunii Europene. Rusia a răspuns prin interzicerea importurilor de carne, legume şi produse lactate din ţările UE.

Juncker a declarat că relaţia dintre Rusia şi UE încă poate fi reparată. „Trebuie să ameliorăm şi cred că putem”, a declarat el, adăugând că „unii din Europa nu sunt mulţumiţi” de faptul că el se întâlneşte cu preşedintele rus Vladimir Putin. Dar, cu toate acestea, Juncker a precizat că vizita sa este o oportunitate pentru “schimbarea unor opinii”.

Premierul italian Matteo Renzi urmează să participe la forum începând de astăzi. Conferinţa de trei zile din St. Petersburg are loc cu doar câteva săptămâni înainte ca sancţiunile UE să expire şi înainte ca membrii blocului să decidă în privinţa prelungirii sau suspendării lor.

Autorităţile americane au sfătuit companiile să nu participe la forum.

Joi, compania rusească de stat Rosneft şi compania BP din Londra au anunţat că vor investi 300 milioane de dolari (266 milioane de euro) în domeniul analizării datelor geologice şi de prospecţiune.

Directorii generali ai companiilor franceze Total şi JCDecaux, directorul general al Societe Generale şi al companiei europene multinaţionale Schneider Electric participă de asemenea la forum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor