Putin critică sprijinul Occidentului faţă de “lovitura de stat” din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat puternic faptul că Occidentul a sprijinit “lovitura de stat” din Ucraina în 2014, susţinând că aceasta a fost cauza violenţelor care au afectat ţara.
Vladimir Putin (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
19.06.2016

“De ce să susţină o lovitură de stat în Ucraina? ... Probabil, din cauză că opoziţia, care se află în prezent la putere, urma sa vină la putere prin mijloace democratice”, a declarat Putin, vineri, la o sesiune de întrebări şi răspunsuri în cadrul Forumului Economic Internaţional din St. Petersburg 2016 (SPIEF 2016), în legătură cu faptul că Occidentul a susţinut Ucraina în 2014.

Preşedintele rus a declarat că modul în care a fost înlăturat de la putere preşedintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici a dus la violenţele şi vărsarea de sânge care au urmat acelei mişcări.

Putin a afirmat că “lovitura” a speriat populaţia vorbitoare de limbă rusă din Peninsula ucraineană Crimeea şi sud-estul Ucrainei.

Legăturile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat puternic după ce Rusia a anexat Crimeea printr-un referendum, în martie 2014.

Poporul crimeean a votat pentru alipirea peninsulei la Rusia după ce a respins guvernul susţinut de Occident care a preluat puterea în Kiev în februarie 2014.

SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova de destabilizarea Ucrainei. La rândul ei, Moscova neagă că ar fi avut vreun rol în criza care a cuprins statul est-european.

Provinciile estice ucrainene Doneţk şi Lugansk au fost zguduite de lupte sângeroase între forţele separatiste pro-ruse şi soldaţii ucraineni începând cu aprilie 2014.

Criza a provocat peste 9.000 de morţi şi peste 20.000 de răniţi, conform datelor furnizate de ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor