UE menţine sancţiunile împotriva Rusiei încă un an din cauza anexării Crimeei

Tările membre ale Uniunii Europene au decis să prelungească sancţiunile economice existente împotriva Rusiei pentru încă un an.
Rebel separatist în Doneţk, estul Ucrainei, 29 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.06.2016

UE a susţinut într-o declaraţie că măsurile sale restrictive impuse din cauza anexării ilegale a peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova au fost prelungite până în 23 iunie 2017.

Sancţiunile, care au fost aplicate în urmă cu 2 ani, interzic anumite exporturi şi importuri, precum şi investiţiile şi serviciile turistice ale companiilor din UE în Crimeea. Moscova consideră alipirea Crimeei la Rusia ca fiind legitimă, susţinând că peste 90% din populaţia peninsulei din Marea Neagră au votat în favoarea anexării într-un referendum care a avut loc în martie 2014. Kievul şi aliaţii săi occidentali nu recunosc referendumul.

Sancţiunile UE privind Crimeea nu includ un set separat de interdicţii pentru vize şi îngheţări de active care au fost impuse împotriva unor persoane din Ucraina şi Rusia pentru susţinerea rebeliunii separatiste din estul Ucrainei. Aceste măsuri vor rămâne în vigoare până în septembrie.

Unii membri UE au criticat prelungirea sancţiunilor în condiţiile în care blocul european a suferit, de asemenea, din cauza măsurilor retaliatorii ruseşti, care includ interdicţii privind importul de produse alimentare provenite din anumite state UE.

Menţinerea sancţiunilor a fost anunţată vineri, la doar o zi după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin în St. Petersburg.

Putin a insistat în repetate rânduri că peninsula Crimeea nu va fi înapoiată niciodată Ucrainei, susţinând că sancţiunile UE în acest caz sunt inutile.

Putin a declarat vineri că Moscova este pregătită pentru un nou început dacă Uniunea Europeană va întreprinde paşi în această direcţie, subliniind că introducerea sancţiunilor de către UE a dus la “prăbuşirea” relaţiilor dintre cele două tabere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor