SUA acuză mai mulţi diplomaţi ruşi de fraudare a sistemului de asigurări de sănătate

Procurorul american Preet Bharara
Procurorul american Preet Bharara (John Moore / Getty Images)
Andrei Pricopie
06.12.2013

Procurorii americani au anunţat joi inculparea a 49 de diplomaţi sau foşti diplomaţi ruşi şi a membrilor lor de familie. Aceştia sunt acuzaţi că au escrocat timp de mai mulţi ani sistemul american al asigurărilor pe caz de boală destinat celor mai săraci, minţind cu privire la veniturile lor, scrie Reuters.

Acuzaţiile vizează diplomaţi din cadrul Consulatului General al Rusiei la New York, din cadrul misiunii ruse la ONU şi reprezentanţei comerciale a Rusiei la New York şi soţiile acestora.

Potrivit acuzaţiilor formulate în noiembrie, în intervalul 2004-2013, familiile diplomaţilor au primit în jur de 1,5 milioane dolari în beneficii de la programul Medicaid destinat familiilor cu venituri lunare mici. Beneficiile au acoperit costurile legate de sarcini, naşteri şi îngrijire pentru sugari.

Diplomaţii sunt acuzaţi că au minţit referitor la veniturile lor, căutând să beneficieze de acest ajutor, prezentând uneori scrisori oficiale în acest sens, deşi, costurile locuinţelor lor erau plătite de către guvernul rus şi cheltuiau "zeci de mii de dolari" pe croaziere scumpe şi voiaje în Caraibe, bijuterii şi bunuri de lux din magazine, cum ar fi Tiffany, Swarovski, Bloomingdale şi Jimmy Choo.

Procurorul din Manhattan, Preet Bharara, a precizat că cele 49 de persoane sunt acuzate de conspiraţie pentru a comite fraudă de asistenţă medicală, conspiraţie pentru a fura fonduri guvernamentale, precum şi fals în declaraţii cu privire la asigurările de sănătate. Diplomaţii nu pot fi arestaţi, ei beneficiind de imunitate.

Departamentul de Stat va cere Rusiei să renunţe la imunitatea diplomatică, a anunţat Bharara la o conferinţă de presă. În cazul în care ruşii vor refuza, persoanele vizate care nu au părăsit ţara vor fi expulzate din Statele Unite.

"Diplomaţia ar trebui să fie un mod de a întinde o mână, şi nu de a o băga în buzunarul ţării gazdă", a declarat procurorul Bharara.

"Escrocheria a exploatat o slăbiciune a sistemului Medicaid, iar acuzaţiile arată o corupţie ruşinoasă şi sistematică în rândul diplomaţilor ruşi de la New York", a adăugat acesta.

Răspunsul Rusiei a venit a doua zi.

Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Ryabkov şi-a exprimat dezamăgirea că Statele Unite nu au încercat să discute cu Rusia despre acuzaţii, prin canale diplomatice.

"Respingem categoric acuzaţiile", a declarat Ryabkov, potrivit agenţiei de ştiri Itar-Tass. "Noi credem că a pune personalul diplomatic într-o lumină proastă... este ilegal". De asemenea, acesta a apreciat că "filarea reprezentanţilor unor organizaţii diplomatice, indiferent de apartenenţa lor unei ţări sau alteia, este ilegală", adăugând că aceste acuzaţii sunt "inventate".

"Recurgerea la asemenea metode împotriva unor persoane care deţin imunitate diplomatică şi paşapoarte diplomatice contrazice orice norme internaţionale şi convenţii în acest domeniu", a subliniat Ryabkov.

În opinia oficialului rus aceste acuzaţii constituie o "tentativă de revanşare pentru reglarea unor probleme care nu privesc relaţiile ruso-americane", fără a explica concret la ce anume se referă.

"Dacă autorităţile americane au nemulţumiri legate de cetăţenii noştri... ei ar fi trebuit să le prezinte prin canale diplomatice. În schimb, ei au luat calea de a face totul public", a continuat Ryabkov. "Acest lucru nu este nimic mai mult decât un PR ieftin".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor