UE încearcă să se protejeze după ce SUA blochează Organizaţia Mondială a Comerţului
alte articole
Uniunea Europeană ar putea impune tarife Statelor Unite şi altor competitori dacă refuză să soluţioneze litigiile comerciale după dezactivarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
Comisia Europeană, care coordonează politica comercială pentru blocul format din 28 de membri, a propus joi modificarea unei legi existente pe care a folosit-o deja pentru a reduce importurile de oţel după ce tarifele americane au închis efectiv piaţa americană în 2018.
Propunerile sunt cel mai recent răspuns al Uniunii Europene la o criză a OMC, apărută în această săptămână. Comisia pentru Apeluri a OMC, care a acţionat ca o instanţă supremă pentru litigiile comerciale internaţionale apărute în cadrul organizaţiei, a fost paralizată săptămâna aceasta, după ce administraţia Trump a blocat noi numiri. Comisia are nevoie de cel puţin trei judecători pentru a lua decizii, iar cvorumul este acum sub acest prag.
Fără un organism care să decidă apelurile, orice apel este acum amânat pe timp nedeterminat.
Comisia Europeană a încheiat acorduri cu Canada şi Norvegia pentru a permite soluţionarea unor apeluri alcătuind o comisia formată din foşti membri ai Comisiei de Apel, lucru care este permis în conformitate cu normele OMC. CE doreşte, de asemenea, să semneze acorduri asemănătoare cu alte ţări cu care are litigii active.
UE aşteaptă decizii în cazuri împotriva Rusiei, Chinei şi Statelor Unite, inclusiv în ceea ce priveşte tarifele din industria metalurgică aplicate de SUA, şi a depus plângeri în acest an împotriva Columbiei, Indiei, Indoneziei şi Turciei.
Sistemul ar putea fi utilizat şi în cazurile împotriva ţărilor cu care Uniunea Europeană are acorduri de liber schimb - cum ar fi litigiile cu Ucraina privind exporturile de lemn şi cu Africa de Sud în legătură cu păsările de curte. Acestea ar fi în mod normal soluţionate de arbitri.