OMC deschide calea pentru potenţiale sancţiuni chineze împotriva tarifelor americane

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping se întâlnesc la summitul G20 din Osaka, Japonia
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping se întâlnesc la summitul G20 din Osaka, Japonia (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

SUA nu a respectat în totalitate o decizie a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi s-ar putea confrunta cu sancţiuni din partea Chinei în cazul în care nu va elimina anumite tarife care încalcă reglementările OMC, au susţinut marţi judecătorii pentru apeluri ai organizaţiei, potrivit Reuters.

China a apelat la OMC în 2012 pentru a contesta tarifele americane aplicate la unele exporturi chineze, inclusiv panouri solare, turbine eoliene, cilindri de oţel şi produse extrudate din aluminiu – exporturi evaluate la acea vreme la valoarea de 7,3 miliarde de dolari.

Biroul Reprezentantului SUA pentru Comerţ (USTR), Robert Lighthizer, a susţinut că decizia OMC a recunoscut faptul că SUA a dovedit că Beijingul a folosit companii deţinute de stat (CDS) pentru a-şi subvenţiona şi distorsiona economia.

Dar, de asemenea, decizia a susţinut că SUA trebuie să accepte preţurile chinezilor pentru a măsura subvenţiile, chiar dacă USTR a constatat că preţurile sunt “distorsionate”.

“Această concluzie ignoră descoperirile făcute de Banca Mondială, ignoră documentele de lucru ale OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), ignoră diverse sondaje economice şi alte dovezi obiective, toate citate de SUA”, a susţinut declaraţia USTR.

“Raportul curţii de apel al OMC subminează reglementările OMC, le face mai puţin eficiente în combaterea subvenţiilor acordate CDS-urilor chineze care afectează muncitorii americani şi companiile americane şi distorsionează pieţele din lume”, a adăugat biroul.

Ministerul chinez al Comerţului a afirmat că raportul OMC dovedeşte că SUA “a abuzat în repetate rânduri de măsurile de remediere comerciale, ceea ce a afectat în mod serios corectitudinea şi imparţialitatea mediului comercial internaţional”.

Comentariile au fost postate marţi seara pe website-ul oficial al Ministerului Comerţului.

Decizia OMC împotriva SUA a fost anunţată în condiţiile în care cel mai rău scenariu al războiului comercial sino-american a fost evitat în timpul summitului G20 din Osaka de la sfârşitul lunii iunie, când preşedintele american Donald Trump a fost de acord să reînceapă tratativele comerciale cu omologul său chinez Xi Jinping, amânând aplicarea de noi tarife la exporturile chineze şi semnalând o pauză a ostilităţilor comerciale dintre cele mai mari economii ale lumii.

Trump a afirmat că, deşi nu va ridica tarifele existente asupra importurilor chineze, totuşi se va abţine de la aplicarea unor noi tarife la importuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari – măsură prin care ar fi fost acoperite toate exporturile chineze către Statele Unite. Liderul american a adăugat că restricţiile dure impuse împotriva companiei chinez de telecomunicaţii Huawei vor fi relaxate, ca parte a celui de-al doilea armistiţiu între cele două superputeri în ultimele două luni, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Vom face un pas înapoi în ceea ce priveşte tarifele, iar ei vor cumpăra produse agricole”, a declarat vag Trump la o conferinţă de presă după întâlnirea sa cu liderul comunist chinez, fără să ofere detalii despre viitoarele achiziţii de produse agricole americane pe care le va face China. „Dacă încheiem un acord, va fi un eveniment istoric”. Liderul american nu a oferit niciun termen limită pentru ce a numit a fi un acord complex, dar a precizat că nu se grăbeşte. „Doresc să iasă bine”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe