China depune o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului împotriva SUA
focus
alte articole
China a depus o plângere împotriva Statelor Unite la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) cu privire la taxele de import aplicate de administraţia SUA, a declarat luni ministrul Comerţului chinez.
Duminică, Statele Unite au început să impună tarife de 15% la o mulţime de mărfuri chineze, printre care încălţăminte, ceasuri inteligente şi televizoare, în timp ce China a început să impună noi taxe la o serie de categorii de bunuri din SUA.
Schimbul de tarife este ultima salvă trasă în războiul comercial declanşat odată cu venirea lui Donald Trump la cârma Statelor Unite.
Ultimele măsuri protecţioniste au încălcat consensul pe care l-au atins liderii Chinei şi ai SUA în cadrul negocierilor de la Osaka, potrivit ministrului chinez al Comerţului.
Pe de altă parte, amânarea impunerii tarifelor de către SUA este considerată drept o ultimă încercare din partea administraţiei Trump de a oferi o ramură de măslin regimului comunist chinez, precum şi un timp de gândire pentru a accepta condiţiile Washingtonului.
China a intrat în OMC în 2001 cu sprijin masiv din partea administraţiei Clinton, la acel moment prevalând ideea că introducerea regimului comunist în organizaţia ţărilor care fac comerţ după anumite reguli va face ca, odată cu trecerea timpului, China comunistă să renunţe la practicile sale despotice şi la controlul strict asupra economiei.
Un imens factor de presiune asupra elitei politice americane la admiterea Chinei în OMC au fost marile companii, atrase de promisiunea penetrării unei pieţe numeroase - de peste 1 miliard de locuitori.
18 ani mai târziu, realitatea este cu totul alta. Caracterul despotic al Partidului a devenit şi mai accentuat, ajutat de tehnologie; în ceea ce priveşte economia, Partidul Comunist a reuşit să înregimenteze companiile americane în propriul sistem de control, în timp ce practicile economice neloiale precum folosirea forţei de muncă din închisori şi lagăre, controlul strict al monedei, furturile de secrete comerciale pe scară largă şi falsurile contabile au conturat un partener extrem de agresiv, mânat de o vădită rea-credinţă - care, acum, aduce în faţa OMC exact marea putere care i-a facilitat accesul în OMC.