Trump ameninţă că retrage SUA din Organizaţia Mondială a Comerţului

Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)
Andrei Popescu
14.08.2019

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că SUA ar putea ieşi din Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) după ceea ce el a numit a fi ani de abuzuri din partea acestei instituţii.

“Vom pleca dacă vom fi nevoiţi”, a susţinut Trump în timpul unui miting de campanie în Pittsburgh. “Şi-au bătut joc de noi ani de zile şi acest lucru nu se va mai întâmpla”.

Trump a afirmat că SUA nu are nevoie de OMC în cazul în care organizaţia eşuează să abordeze lacunele care favorizează anumite naţiuni.

“Ei privesc ţări precum China, India şi multe alte ţări ca fiind în curs de dezvoltare. [...] Ei bine, ele s-au dezvoltat şi au avut avantaje uimitoare. Nu vom lăsa ca acest lucru să mai aibă loc”, a precizat el.

Trump a criticat în multe rânduri OMC, susţinând că SUA, ca membră a blocului global, este dezavantajată. De asemenea, liderul american a precizat în repetate rânduri că OMC este o “catastrofă” şi un “dezastru” pentru Statele Unite.

Recent, Trump i-a cerut reprezentantului SUA pentru Comerţ, Robert Lighthizer, să asigure o schimbare în cadrul OMC, care va preveni ţările aflate în curs de dezvoltare să folosească lacunele de reglementare.

Casa Albă a indicat într-un memorandum că China şi multe alte ţări continuă să se descrie drept ţări în curs de dezvoltare, lucru care “le permite să se bucure de beneficiile care vin cu acest statut şi urmăresc să obţină angajamente mai slabe decât cele făcute de alţi membri OMC”.

La scurt timp după publicarea memorandumului, Trump a susţinut într-o declaraţie că OMC “nu mai funcţionează” atunci când cele mai bogate ţări ale lumii pretind a fi în curs de dezvoltare şi obţin un tratament special pentru a evita reglementările OMC.

Memorandumul indică faptul că 7 dintre cele mai bogate 10 economii ale lumii pretind în prezent statutul de ţară în curs de dezvoltare: Brunei, Hong Kong, Kuweit, Macao, Qatar, Singapore şi Emiratele Arabe Unite.

China, cea de-a doua economie a lumii, a fost etichetată de SUA ca fiind cel mai semnificativ abuzator al reglementărilor OMC. De când a intrat în OMC, China a insistat că este o ţară în curs de dezvoltare, potrivit memorandumului.

Discuţiile privind reformarea OMC au durat ani de zile şi cele 164 de state membre ale organizaţiei încă nu au ajuns la un consens. Ele sunt divizate în două tabere: un grup de state, inclusiv Rusia, susţin dezvoltarea suplimentară a organizaţiei; un alt grup cere dezvoltarea unui nou format pentru acest bloc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor