SUA aplică tarife pentru whisky scoţian şi vinuri, în valoare totală 7,5 miliarde USD

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

SUA urmează să impună tarife în valoare de 7,5 miliarde de dolari la exporturile din UE, inclusiv whisky scoţian, vin şi brânză franceză precum şi aeronave, drept represalii pentru subvenţiile acordate grupului aerospaţial Airbus.

Măsura survine după o hotărâre a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care a dat câştig de cauză Statelor Unite.

Tarifele anunţate miercuri ar putea intra în vigoare încă din 18 octombrie şi reprezintă o amplificare semnificativă a disputelor comerciale ale administraţiei Trump cu UE, adaugându-se tensiunilor crescânde în economia mondială.

Departamentul pentru Comerţ (USTRO) a publicat o listă cu sute de produse agricole europene care vor fi supuse unor tarife de 25%, inclusiv pulovere de lână britanice.

Prăjituri, salam, unt şi iaurt din unele ţări vor fi afectate, împreună cu măslinele din Franţa, Germania şi Spania, mezelurile de porc produse de UE şi alte produse de porc, altele decât şunca şi cafeaua germană.

USTRO a declarat că va „reevalua continuu aceste tarife pe baza discuţiilor noastre cu UE” şi se aşteaptă să intre în discuţii pentru a rezolva disputa.

Şi unele alimente italiene - parmezan, brânză reggiano, romano şi provolone - au fost afectate de tarife la fel ca fructele, scoicile şi iaurtul italian. De asemenea, se vor aplica tarife la piese pentru camere produse în Germania şi Marea Britanie, cuptoare industriale cu microunde, cărţi tipărite, biscuiţi dulci şi napolitane.

SUA au impus, de asemenea, o taxă de 10% aeronavelor fabricate de UE, care ar putea vătăma companiile aeriene americane care au plasat comenzi în valoare de miliarde USD pentru achiziţionarea de aeronave Airbus.

Importatorii de alimente din SUA au criticat vehement măsura spunând că taxele vor afecta perioada vânzărilor de Crăciun.

Anunţul survine în condiţiile în care economia se luptă deja cu efectele unui război comercial împotriva Chinei lansat de administraţia Trump.

UE a declarat miercuri că va riposta dacă SUA va impune tarife. Cecilia Malmstrom, comisarul UE pentru comerţ, a emis o declaraţie în care a spus că UE a făcut propuneri de soluţionare a litigiului în iulie. Ea a spus: „Disponibilitatea noastră de a găsi o soluţie echitabilă rămâne neschimbată. Dar dacă SUA decide să impună contramăsuri autorizate de OMC, va împinge UE într-o situaţie în care nu vom avea altă opţiune decât să facem acelaşi lucru".

Hotărârea OMC este cea mai recentă lovitură a unui litigiu care trenează de 15 ani între producătorul european şi rivalul său american, Boeing pentru ajutorul acordat companiilor europene.

Anul viitor, OMC se pregăteşte să se pronunţe asupra tarifelor pe care UE le poate impune ca represalii pentru ajutorul de stat american acordat companiei Boeing.

Cazul, introdus pentru prima dată în 2004, a implicat ajutoare acordate Airbus de către naţiunile UE pentru dezvoltarea modelelor sale A380 superjumbo şi A350.

SUA au susţinut că Airbus a primit ilegal împrumuturi în condiţii preferenţiale şi miliarde de euro în subvenţii. OMC, care este însărcinată cu soluţionarea litigiilor comerciale, a dat un verdict mixt în 2010, care a fost urmat de ani de apel.

Boeing a emis o declaraţie în care a acuzat nerespectarea de către Airbus a hotărârilor OMC ca motiv pentru eventualele tarife.

Boeing a avut unul dintre cei mai dificili ani din istoria sa, după două accidente care au implicat modelul 737 Max în care au fost omorâte 346 de persoane în urma unei aparente defecţiuni.