UE foarte îngrijorată de planurile Austriei privind controalele de frontieră

Uniunea Europeană şi-a manifestat temerile cu privire la construirea unei zone de control la graniţa dintre Austria şi Italia. Între timp, asupra Greciei se fac presiuni pentru a-şi îmbunătăţi controalele de frontieră, altfel riscă să fie exclusă din zona Schengen.
Pasul Brenner, la graniţa dintre Italia şi Austria. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.04.2016

Poliţia austriacă a declarat marţi că activitatea de construire a fundaţiilor de ciment pentru o zonă de control planificată se desfăşoară în prezent lângă autostrada nordică, în apropierea punctului de frontieră Brenner în Alpi.

“Dacă aceste planuri se vor materializa, atunci va trebui să le analizăm foarte serios. Pasul Brenner este esenţial pentru libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europe”, a declarat marţi Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, adăugând că Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru imigraţie, va discuta despre acest subiect cu ministrul austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner.

“Comisia este foarte îngrijorată”, a susţinut Bertaud, conform Deutsche Welle.

După ce a primit 90.000 de solicitanţi de azil anul trecut, Austria a adoptat o poziţie tot mai dură faţă de noile sosiri de refugiaţi. De altfel, Viena a intensificat deja controalele de-a lungul frontierelor sale cu Slovenia şi Ungaria.

Grecia se confruntă cu o posibilă excludere din zona Schengen

Într-o scrisoare comună trimisă lui Avramopoulos, ministrul italian de Externe Paolo Gentiloni şi ministrul italian de Interne Angelino Alfano au solicitat ca acesta să discute cu Viena despre suspiciunile ce planează asupra noilor controale planificate.

Miniştrii italieni au declarat că acţiunile Austriei “nu par să fie bazate pe fapte”, adăugând că Mikl-Leitner “nu a prezentat niciun fel de date care să arate o creştere a fluxului de migranţi dinspre Italia”.

Temerile tot mai mari asupra controalelor de frontieră ale Austriei au loc în contextul în care UE a cerut Greciei ca până în 26 aprilie să îşi intensifice controlul asupra graniţelor sale externe. În cazul în care Atena eşuează să îşi îmbunătăţească controalele asupra migranţilor, riscă să fie suspendată din zona Schengen, a cărei supravieţuire a fost tot mai ameninţată în lunile recente în contextul în care UE are de înfruntat cel mai mare aflux de refugiaţi de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Eforturi de salvare

În ciuda scăderii semnificative a numărului de refugiaţi care au sosit în Europa de la începutul anului, paza de coastă italiană a raportat marţi că aproximativ 4.000 de migranţi au fost salvaţi din ambarcaţiunile lor şubrede în Strâmtoarea Siciliei, localizată între Tunisia şi Italia, în ultimele 3 zile.

O navă a agenţiei UE pentru supravegherea frontierelor europene, Frontex, şi o navă de transport de mărfuri elenă au asistat marina italiană la salvarea tuturor migranţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor