Poliţia macedoneană foloseşte gaze lacrimogene împotriva refugiaţilor la frontiera elenă

Poliţia din Macedonia a folosit gaze lacrimogene împotriva a sute de refugiaţi, rănind zeci de persoane în timp ce aceştia au încercat să rupă un gard de frontieră şi să pătrundă în statul balcanic.
Refugiaţi aflaţi pe teritoriul elen aruncă cu pietre asupra poliţiei macedonene, 10 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.04.2016

Conform unui oficial macedonean, al cărui nume nu a fost publicat, peste 500 de refugiaţi s-au întâlnit duminică în apropierea gardului de frontieră ridicat lângă tabăra de refugiaţi din satul Idomeni, aflat la graniţa dintre Grecia şi Macedonia.

Ciocniri violente între poliţie şi refugiaţi au izbucnit după apariţia unor zvonuri că frontiera eleno-macedoneană va fi deschisă.

Deşi poliţia macedoneană a negat zvonurile privind redeschiderea graniţei, sutele de refugiaţi adunaţi în zonă, inclusiv copii, au încercat să rupă gardul.

“[Refugiaţii] au aruncat cu pietre asupra poliţiei macedonene. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene”, a mai susţinut oficialul.

“Imigranţii au împins gardul în timp ce se aflau pe partea elenă a graniţei. Gardul este încă acolo, nu au reuşit să treacă de el.”

“Zeci de persoane au fost rănite, majoritatea suferind de probleme respiratorii, şi trei au trebuit să fie duşi la spital”, a susţinut Achileas Tzemos, oficial senior în cadrul organizaţiei medicale umanitare internaţionale Medecins Sans Frontières.

Trei ofiţeri de poliţie macedoneni au fost de asemenea răniţi de pietrele aruncate de refugiaţii care protestau.

Peste 11.200 de refugiaţi au rămas blocaţi la punctul de frontieră de lângă satul Idomeni în nordul Greciei după ce ţările balcanice au închis ruta care trecea spre teritoriul lor la mijlocul lunii februarie.

Ca parte a unui controversat acord încheiat între UE şi Ankara, Grecia a început cu 4 aprilie să deporteze în Turcia refugiaţi care nu respectă criteriile pentru acordarea de azil.

Europa înfruntă un val fără precedent de refugiaţi, majoritatea dintre ei provenind din ţările lovite de război din Africa şi Orientul Mijlociu, în special din Siria.

Aproape 175.800 de solicitanţi de azil au ajuns în Europa până acum în acest an traversând Mediterana, în timp ce peste 700 de persoane s-au înecat în timpul călătoriei lor spre continent, conform celor mai recente date oferite de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor