Grecia prezice că va fi cuprinsă de haos din cauza noilor reguli privind refugiaţii
alte articole
Purtătorul de cuvânt al serviciului de coordonare a politicii migratorii din cadrul guvernului elen, Giorgos Kyritsis, a declarat ziarului The Observer: "Ne aşteptăm la violenţe. Oamenii disperaţi tind să fie violenţi".
Întreaga filozofie a acordului constă în descurajarea traficului de migranţi [în Europa] de pe coasta turcă, dar acest lucru va fi dificil de realizat şi încercăm să folosim o abordare mai paşnică. Aceşti oameni au fugit de război. Ei nu sunt criminali.”
Începând din 4 aprilie, Grecia poate trimite înapoi refugiaţi sirieni în Turcia, dacă aceştia au pătruns ilegal în ţară din Turcia. Acordul mai prevede, de asemenea, că pentru fiecare migrant ilegal sirian trimis în Turcia, UE va primi un alt migrant sirian direct din Turcia.
Pentru a pune în aplicare acordul, UE trimite 2.300 de oficiali, inclusiv translatori şi oficiali din sectorul securităţii.
Oficialii eleni au avertizat că mişcarea va amplifica tensiunile dintre comunitatea elenă şi refugiaţi. Deja, 800 de oameni au fugit dintr-un centru de detenţie de pe insula Chios la sfârşitul săptămânii trecute, conform unui raport publicat de ziarul The Observer.
Raportul a adăugat că 750 de migranţi urmează să fie trimişi în portul turcesc Dikili de pe insula Lesbos începând de luni şi până miercuri.
AFP, citând Athens News Agency, a susţinut că peste 5.600 de migranţi au fost înregistraţi pe insulele elene începând cu 20 martie, când a intrat în vigoare acordul dintre UE şi Turcia.
Agenţia ONU pentru refugiaţi a confirmat în 30 decembrie 2015 că peste un milion de refugiaţi şi migranţi au ajuns în Europa pe mare de la începutul anului trecut.