Grecia continuă să trimită înapoi în Turcia imigranţi ilegali

Un al doilea grup de imigranţi a fost trimis de pe insula elenă Lesbos înapoi în Turcia ca parte a unui acord încheiat între Ankara şi UE. Activiştii pentru drepturile omului au declarat că accelerarea implementării acordului privind refugiaţii a dus la îngreunarea condiţiilor de trai pentru imigranţii din Grecia.
Refugiaţi ajung pe insula elenă Lesbos, 30 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.04.2016

Două ambarcaţiuni separate au transportat vineri aproximativ 220 de imigranţi de pe insula elenă Lesbos din Marea Egee în portul turcesc Dikilu.

Este cel de-al doilea grup de imigranţi întorşi în Turcia pe baza unui acord încheiat între Ankara şi Bruxelles. La începutul acestei săptămâni, alte 202 persoane au fost transportate din Grecia în Turcia.

Majoritatea imigranţilor erau din Pakistan şi Bangladesh, au declarat autorităţile elene.

Imigranţii au fost duşi la un centru de recepţie din Kirklareli, în apropiere de graniţa cu Bulgaria, unde cazurile lor vor fi evaluate înainte de posibila lor deportare în ţările de origine.

Trei activişti au fost arestaţi după ce s-au agăţat de ancora uneia dintre ambarcaţiuni pentru a o împiedica să părăsească insula elenă. Alte 30 de persoane s-au adunat în portul Lesbos scandând lozinci precum “Opriţi deportările”, “UE să îţi fie ruşine” sau “Libertate pentru refugiaţi”.

Acordul Uniunii Europene cu Turcia cere ca imigranţii care au sosit în Grecia după data de 20 martie şi care nu au solicitat sau nu întrunesc condiţiile pentru a primi azil să fie trimişi înapoi în Turcia. Pentru fiecare imigrant sirian trimis înapoi în Turcia, UE este obligată să primească un alt imigrant sirian care a depus o cerere pentru azil în Turcia – un număr limitat la 72.000.

După ce primul grup de imigranţi a fost trimis înapoi în Turcia, o amplificare a numărului de cereri pentru azil a încetinit procesul, în condiţiile în care Greciei, precum tuturor celorlalte naţiuni, i se cere să evalueze toate cererile de azil. Unii imigranţi sunt suspectaţi că nu au depus iniţial o cerere pentru azil în Grecia cu speranţa că li se va permite să călătorească spre alte state UE.

UE cere ca ţara în care ajunge pentru prima dată un imigrant să evalueze cererea acestuia pentru azil, deşi afluxul curent al refugiaţilor a forţat unele guverne UE să nu respecte regula şi să permită imigranţilor să meargă mai departe spre Europa Centrală şi de Nord.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat joi că Ankara nu îşi va respecta partea din acordul cu UE dacă blocul nu va pune în aplicare la rândul său cerinţele acordului până în luna iunie. În mod specific, el a susţinut că acordul prevede ca Turcia să primească un total de 6 miliarde de euro, o relansare a discuţiilor pentru aderarea Turciei la UE şi călătorii fără vize pentru cetăţenii turci în zona Schengen.

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a susţinut că imigranţii care sunt ţinuţi în centre de detenţie pe două insule elene sunt victime ale unui plan slab gândit de UE.

Aproximativ 150 de imigranţi au fugit joi dintr-un centru de pe insula Samos, dar ulterior au fost convinşi să se întoarcă, a declarat o sursă guvernamentală. Imigranţii de pe insulele elene au început de asemenea să intre în greva foamei pentru a împiedica expulzarea lor şi au cerut ca frontierele din naţiunile balcanice să fie redeschise.

Aproximativ 1 milion de refugiaţi au ajuns în Europa anul trecut, marea lor majoritate fugind din ţări lovite de război din Orientul Mijlociu şi Africa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor