UE dezvoltă un nou mecanism de protecţie contra importurilor ieftine din China

Comisia UE dezvoltă idei noi pentru apărarea împotriva concurenţei ieftine din China. În mod concret, propunerea Comisiei UE prevede modificarea metodei de calcul a taxelor vamale anti-dumping.
Pe lângă industriile oţelului şi aluminiului deosebit de afectată de importurile ieftine chinezeşti este branşa energiei solare.   (Foto: How Hwee Young/dpa – Epoch Times Germania)
Epoch Times
29.07.2016

Deoarece acordurile încheiate cu Beijing-ul prevăd că, începând cu mijlocul lui decembrie taxele vamale anti-dumping nu vor mai putea fi calculate ca şi până acum, urmează introducerea cât mai rapidă a unui alt sistem.

Se pleacă de la premiza apărării intereselor economice ale Europei şi a locurilor de muncă de aici, a explicat miercurea trecută Comisarul pe probleme de comerţ al UE, Cecilia Malmström, la Bruxelles.

În mod concret, propunerea Comisiei UE prevede modificarea metodei de calcul a taxelor vamale anti-dumping. În viitor, acestea vor putea creşte în mod simţitor pentru o ţară, care pe lista UE nu figurează ca având economie de piaţă.

La mijlocul lunii decembrie China urmează a fi ştearsă de pe această listă în urma unui acord încheiat cu mulţi ani în urmă.

UE va trebui să se alinieze cu noul sistem la regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, dar în acelaşi timp va trebui să menţină funcţional actualul nivel de protecţie, a spus Malmström. Vicepreşedintele Comisie Europene Jyrki Katainen a accentuat: ”Nu vom recunoaşte Chinei statutul de economie de piaţă”.

Pe lângă industriile oţelului şi aluminiului deosebit de afectată de importurile ieftine chinezeşti este branşa energiei solare. Aceasta a transmis miercurea trecută un avertisment la adresa compromisurilor făcute în grabă. ”Ar exista efecte devastatoare pentru economia europeană şi pentru locurile de muncă de aici” a comentat purtătorul de cuvânt al uniunii Aegis pe această branşă, Milan Nitzschke.

Însărcinatul cu afaceri al Uniunii Federale a Industriei Germane, Markus Kerber, a spus: ”Noi europenii trebuie să ne păstrăm în continuare dreptul de a ne proteja industria în mod eficient, dacă China creează întreprinderilor sale avantaje inechitabile prin influenţa multiplă a statului.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor