UE dezvoltă un nou mecanism de protecţie contra importurilor ieftine din China

Comisia UE dezvoltă idei noi pentru apărarea împotriva concurenţei ieftine din China. În mod concret, propunerea Comisiei UE prevede modificarea metodei de calcul a taxelor vamale anti-dumping.
Pe lângă industriile oţelului şi aluminiului deosebit de afectată de importurile ieftine chinezeşti este branşa energiei solare.
 
Pe lângă industriile oţelului şi aluminiului deosebit de afectată de importurile ieftine chinezeşti este branşa energiei solare.   (Foto: How Hwee Young/dpa – Epoch Times Germania)

Deoarece acordurile încheiate cu Beijing-ul prevăd că, începând cu mijlocul lui decembrie taxele vamale anti-dumping nu vor mai putea fi calculate ca şi până acum, urmează introducerea cât mai rapidă a unui alt sistem.

Se pleacă de la premiza apărării intereselor economice ale Europei şi a locurilor de muncă de aici, a explicat miercurea trecută Comisarul pe probleme de comerţ al UE, Cecilia Malmström, la Bruxelles.

În mod concret, propunerea Comisiei UE prevede modificarea metodei de calcul a taxelor vamale anti-dumping. În viitor, acestea vor putea creşte în mod simţitor pentru o ţară, care pe lista UE nu figurează ca având economie de piaţă.

La mijlocul lunii decembrie China urmează a fi ştearsă de pe această listă în urma unui acord încheiat cu mulţi ani în urmă.

UE va trebui să se alinieze cu noul sistem la regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, dar în acelaşi timp va trebui să menţină funcţional actualul nivel de protecţie, a spus Malmström. Vicepreşedintele Comisie Europene Jyrki Katainen a accentuat: ”Nu vom recunoaşte Chinei statutul de economie de piaţă”.

Pe lângă industriile oţelului şi aluminiului deosebit de afectată de importurile ieftine chinezeşti este branşa energiei solare. Aceasta a transmis miercurea trecută un avertisment la adresa compromisurilor făcute în grabă. ”Ar exista efecte devastatoare pentru economia europeană şi pentru locurile de muncă de aici” a comentat purtătorul de cuvânt al uniunii Aegis pe această branşă, Milan Nitzschke.

Însărcinatul cu afaceri al Uniunii Federale a Industriei Germane, Markus Kerber, a spus: ”Noi europenii trebuie să ne păstrăm în continuare dreptul de a ne proteja industria în mod eficient, dacă China creează întreprinderilor sale avantaje inechitabile prin influenţa multiplă a statului.”