Cel puţin 154 de persoane şi-au pierdut viaţa în inundaţiile din China. Oficialii învinuiţi
alte articole
Ploile torenţiale care au măturat China au ucis cel puţin 154 de persoane, iar 124 au fost date dispărute, au declarat sâmbătă oficialii. Majoritatea victimelor au fost raportate într-o provincie din Nordul Chinei, unde sătenii s-au plâns că nu au fsot avertizaţi înainte de sosirea neaşteptată a apelor.
Ploile, care au început să cadă lunea trecută au dus la ieşirea râurilor din albii, au declanşat alunecări de teren şi au distrus locuinţe pe cuprinsul ţării. Majoritatea victimelor au fost raportate în provincia nordică Hebei, unde Departamentul provincial pentru Probleme Civile a declarat că 114 persoane au fost ucise şi 111 au fost raportate dispărute.
Peste 300.000 de persoane au fost evacuate în Hebei şi provincia a primit o nouă serie de corturi, paturi, cizme de ploaie şi generatoare, a declarat departamentul.
Doar în oraşul Xingtai din Hebei, 25 de persoane au fost ucise şi 13 au fost date dispărute.
Satul Daxian de lângă oraşul Xingtai a fost măturat de o inundaţie neaşteptată în dimineaţă zilei de miercuri, când rezidenţii încă dormeau. Opt persoane, inclusiv 3 copii, au murit şi una a fost dată dispărută, conform guvernului din Xingtai.
Vineri, pe reţelele sociale au început să apară rapoarte conform cărora grupuri de săteni furioşi au blocat drumurile şi au acuzat autorităţile locale că nu i-au anunţat din timp să evacueze localităţile atunci când rezervorul din amonte nu a făcut faţă apelor abundente.
În postările online – însoţite de fotografii cu victime înecate – oficialii locali au fost acuzaţi de muşamalizarea tragediei, minţind că nu au fost produse victime în zonă. Mass media de stat a confirmat ulterior că un oficial local a declarat miercuri după-masă că inundaţiile nu au produs nicio victimă.
O parte din fotografiile postate pe Internet arătau copii înecaţi ce se aflau în noroi, trupurile lor fiind umflate şi pielea palidă. Într-una dintre fotografii, sătenii şi un oficial erau îngenuncheaţi, iar mass media de stat a raportat că oficialul încerca să consoleze membrii îndureraţi ai familiilor victimelor.
Deşi au fost înlăturate de pe reţelele sociale până sâmbătă dimineaţa – aparent de cenzorii regimului comunist chinez – postările au cauzat deja un val de nelinişte la nivel naţional, unii cetăţeni cerând ca autorităţile locale să fie trase la răspundere. Jurnaliştii chinezi s-au grăbit vineri noaptea să ajungă în satul Daxian şi au raportat despre dezastrul de acolo.
Ca răspuns, autorităţile locale au început vineri seară să publice numărul victimelor şi să ofere explicaţii.
Autorităţile locale au dat vina pe ploile abundente şi au declarat că un baraj situat în apropierea satului nu a făcut faţă cantităţii neaşteptat de mare de apă. Mass media locală a raportat că albia râului este cam îngustă în apropierea satului Daxian şi că a fost blocată de ţevile unei centrale de încălzire şi de noroi.